Epidemická situace je na Frýdecko-Místecku nejzávažnější v celé republice. V posledních dnech zaznamenali hygienici již druhé ohnisko nákazy koronavirem v Jablunkově, a to v domově pro seniory. Ve středu činil celkový počet nakažených šedesát čtyři, z toho onemocnělo 29 klientů, třicet osob personálu, čtyři rodinní příslušníci a jedna osoba navštěvující přilehlý kostel.

Kapelu Letní svetr svedla dohromady láska k hudbě.
Letní svetr. Kapela z Dobratic, která vás rozpáře

Krajská hygienická stanice vzhledem k vzniklé situaci vydala mimořádná opatření v celém areálu Domova sv. Alžběty, a to provedení ohniskové dezinfekce, provádění průběžné dezinfekce, zajištění ochranných pomůcek, zákaz návštěv nebo přijímání nových klientů.

„Všichni klienti jsou právě mimo domov v náhradních prostorech, protože zde probíhá dezinfekce celého objektu. Žádný z nich však nemá vážné příznaky, buď mírné, nebo jsou bezpříznakoví. Snažíme se, aby vše probíhalo co nejklidněji a v pohodě,“ řekla představená kláštera a ředitelka domova Imelda Anna Bojková s tím, že nezvládají odpovědět všem rodinným příslušníkům na telefony, ale chce je ubezpečit, že jsou všichni v pořádku a děkují jim za podporu.

Nový rouškomat je v nemocnici ve Frýdku-Místku.
Nový rouškomat je v nemocnici ve Frýdku-Místku

Hasičský záchranný sbor také dezinfikuje prostory přilehlých budov a kostela, v němž bude po dobu trvání mimořádných opatření platit zákaz slavení bohoslužeb pro veřejnost. Návštěvníky, kteří se pravidelně účastnili tamějších mší, budou hygienici dohledávat.

„Dvě desítky profesionálních hasičů (HZS MSK) s šesti osvědčenými generátory teplého desinfekčního aerosolu se zapojily ve čtvrtek dopoledne v areálu Konventu sester Alžbětinek v Jablunkově do dekontaminace všech prostor, včetně kaple a kostela, s výjimkou klauzury," uvedl Petr Kůdela, mluvčí krajských hasičů s tím, že v klášteře žije několik desítek seniorů a téměř osm desítek z nich je aktuálně pozitivních na koronavirus covid-19.

Kapelu Letní svetr svedla dohromady láska k hudbě.
Letní svetr. Kapela z Dobratic, která vás rozpáře

Hasiči z Třince, Frýdku-Místku a Slezské Ostravy zvládli očistu areálu během necelých pěti hodin. Další dvě hodiny zabraly přípravné a pak uklízecí práce. Povzbudit je přišel i starosta Jablunkova Jiří Hamrozi. Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry se střídali v používání až 18 kilogramů těžkého generátoru.

Hasiči z HZS MSK dekontaminovali od jara obdobným způsobem na 60 objektů, a to hlavně v Moravskoslezském kraji – jednak kvůli kvalitnímu vybavení, ale také kvůli bohatým zkušenostem.

Tereza Liczmanová