V regionu by mohl vzniknout biblický park. Lidé, kteří usilují o jeho uskutečnění, hledají vhodný pozemek v obcích na Jablunkovsku. Místo by mělo návštěvníky mimo jiné seznámit s příběhem nejpřekládanější knihy na světě.

Za projektem stojí iniciátoři, kteří v Jablunkově otevřeli první pobočku Světového Muzea a Knihovny Bible. Podle ředitele muzea Petra Hamroziho by vhodný pozemek měl mít rozlohu pět až deset hektarů. Uvítal by louku nebo pole, ideálně v kombinaci s lesem.

„Celý park přiblíží významné biblické příběhy i zajímavosti, které souvisí s jednotlivými biblickými událostmi," řekl Petr Hamrozi a naznačil, že místem by měla provázet naučná stezka. Součástí by mohla být unikátní bylinková zahrada nebo různé výtvory ze dřeva. Pokud se podaří nápad proměnit ve skutečnost, návštěvníci budou moci obdivovat například zpodobení Noemovy archy nebo zmenšenou „kopii" Mrtvého moře.

Šéf muzea: Počet návštěvníků stoupá

„A zvažujeme jednu velkou specialitu, která bude zajímavá třeba pro rodiny s dětmi. Zatím neprozradím, o co jde, ale bude to hodně zajímavé," řekl ředitel muzea bible. Vše podle něj záleží hlavně na tom, zda se podaří sehnat vhodný pozemek. „Věřím tomu, že park vznikne. Oslovovali jsme různé obce v jablunkovském regionu, byl jsem se podívat na některá místa v Horní Lomné," naznačil Hamrozi a prozradil, že v úvahu připadá také třeba Hrčava.

Samotná pobočka Světového Muzea a Knihovny Bible ve starém jablunkovském klášteře alžbětinek se podle Hamroziho ujala. Stovky exponátů biblí a křesťanských knih mohli lidé poprvé zhlédnout pár dní před Vánoci. Kromě vzácných historických kusů z poloviny 16. století jsou k vidění i kuriozity, jako je například voděodolná bible, jež se návštěvníkům představuje v akváriu naplněném vodou.

Šéf muzea včera řekl, že stále stoupá počet návštěvníků. Místo si přijíždějí prohlížet jak lidé z různých koutů Česka, tak ze zahraničí. „Není to extrémně moc, ale čekáme, že největší zájem bude v letních měsících. Lidé na informace o muzeu reagují, posílají další bible a materiály," popsal Petr Hamrozi.

Vedení muzea zároveň ve spolupráci s městem dokončuje projekt rekonstrukce kláštera. Ta umožní další rozšíření výstavy na ploše asi 1600 metrů čtverečních by mohly být vystaveny tisíce exponátů. „Každý den se kolem kláštera něco děje, teď se opravovala fasáda přední části, vyčistilo se nádvoří," informoval Petr Hamrozi.

Nejdůležitější opravy historickou budovu kláštera, jehož některé místnosti minimálně do konce loňského roku obývali bezdomovci, teprve čekají. Vedení Jablunkova usiluje o získání dotace, která by rekonstrukci zaplatila.

Podle starosty Jablunkova Jiřího Hamroziho by žádost o dotaci měla být úspěšná. „Už jen z toho důvodu, že je to celosvětově první muzeum bible," řekl starosta a doplnil, že o peníze žádají v rámci česko-polské spolupráce.

„Naše strana žádá o 32 milionů pět milionů půjde na skříňky a další vybavení kláštera, zbytek na investice do budovy, která je v havarijním stavu," uvedl Jiří Hamrozi, jenž si muzeum v obci pochvaluje. Místo podle něj navštívil i nejvyšší představitel evangelíků z Německa. „Mají o to velký zájem. Pan Hamrozi rozeslal pozvánky různým církvím a získal pozitivní ohlasy, chtějí s muzeem spolupracovat," uzavřel starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.