V Bystřici se letos otevře zrekonstruovaná budova kina, ve které se bude nacházet také nové informační centrum a muzeum. A to díky mezinárodnímu projektu obcí Bystřice a Brenne s názvem Slezské Beskydy společné dědictví.

Rekonstrukce budovy kina trvá již několik měsíců. Nyní se začíná s interiérem.

„Blíží se to velmi pomalu. Zrovna jsme dokončili stavební práce, ale ještě se dělají nějaké reklamace, dodělávky, takže je tady ještě pořád spousta různých malých problémů. Teď se chystáme na interiér,“ vysvětlila kulturní pracovnice Irena Ondraszková.

V budově kina jsou nyní tři velké místnosti, každá z nich bude mít své speciální využití.

Start retro jízdy byl na Zámeckém náměstí.
Výlet se nesl v recesistickém duchu

Ve spodní části budovy se mohou občané i návštěvníci Bystřice těšit na nové informační centrum, další dvě místnosti byly vytvořené v horním patře.

Bude zde muzeum, které bude zaměřené na etnografii, na přírodní a kulturní dědictví našich předků.

„Chybět tady nebude ani sál, ve kterém se budou konat různé minikoncerty, besedy,setkání s umělci, workshopy, bude se tady tancovat, zpívat, tvořit a zároveň se tady budou moci setkávat spolky Bystřice,“ řekla Ondraszková.

Název Muz-ic je zkratka muzea a informačního centra, které zde vznikne.

Kino zůstane v podstatě ve skoro stávající formě, akorát byly provedeny nějaké drobné úpravy interiéru v kinosálu a hlavně se budou restaurovat krásné historické lustry. Muz-ic je zkratka muzea a informačního centra, které vznikne.

„Už teď jsme rozeslali do domovů letáčky, kde prosíme občany Bystřice, jestli vlastní něco zajímavého, staré artefakty, nějaké staré předměty nebo i dokumenty, fotky, jestli by je mohli propůjčit anebo darovat muzeu. V muzeu se zaměříme na moudro našich předků, na jejich vazby k přírodě, na jejich vazby k práci k folkloru,“ dodala Ondraszková.

Obec se bude snažit, aby byly tyto prostory otevřeny co nejdříve. Oficiální termín ale prozatím neslibují. Lidé si budou muset ještě chvíli počkat.

Vlk zachycený fotopastí v Javorníkách v sezoně 2017/2018.
Do Beskyd se po letech vrátila vlčí smečka. Žije zde i desítka rysů a medvěd