Lékaři frýdecko-místecké nemocnice používají metody tradiční čínské medicíny. Od června nabízí rehabilitační oddělení nemocnice nově akupunkturu a plynové injekce.

Aplikace plynových injekcí je metoda založená na ovlivnění reflexních změn pomocí oxidu uhličitého tenkou jehličkou do podkoží. Používá se například k léčbě bolestivých stavů pohybového systému, zejména páteře a velkých kloubů končetin. „Při jednom sezení aplikujeme dva až šest vpichů. Počet sezení závisí na efektu léčby, většinou se jedná o maximálně deset návštěv," upřesnila lékařka Sylva Bobotová.

Akupunkturou lze podle ní pozitivně ovlivnit funkční poruchy například zažívacího nebo dýchacího systému, bolesti páteře, kloubů, migrény, neuralgie, ale také poruchy imunity, psychické potíže nebo psychosomatická onemocnění. Vpichem tenké jehly do aktivních bodů na povrchu těla dochází ke stimulaci přirozených samoléčebných procesů a následnému obnovení rovnováhy organismu.

Aktivní body je možné ovlivnit i jinými způsoby, například prohřátím speciálními doutníky, které se nazývá moxování, akupresurou, podtlakem baňkami nebo působením elektrického proudu. Lze použít také metodu nazývanou aurikuloterapie, která spočívá v ošetření bodů na ušním boltci. Počet návštěv se pohybuje průměrně mezi šesti až osmi, podle stavu pacienta a jeho reakce na léčbu.

„Pro efekt terapie je důležitá spolupráce klienta, zejména úprava jeho životosprávy. Tyto metody nejsou ovšem vhodné pro každého," upozornila Sylva Bobotová s tím, že léčit touto metodou nelze například při akutní infekci, horečce, krvácivých stavech, stavech psychického a fyzického vyčerpání. Akupunktura není vhodná ani u nádorových onemocnění a těžkých forem cukrovky.