Žena s kočárkem právě prochází kolem opravované školky, kde usilovně pracuje skupina dělníků. Kdyby se stavaři pustili i do rekonstrukce chodníků, rozhodně by jí to nevadilo. „Je výborné, že se školka opravuje, máme teď i hezkou lékárnu. Problémem jsou ale špatné chodníky," popisuje sedmdesátiletá Věra S., která podle svých slov zaslechla, že obec má starosti s výkupem pozemků. I proto prý zůstávají chodníky v bídném stavu. „Chodníky jsou katastrofa. Jinak jsem v obci spokojená," souhlasí Alena G., jež v obci žije už devět let.

Peníze na rekonstrukci chodníků ale v obecním rozpočtu jsou. „Získali jsme od státu dotaci, která pokryje pětaosmdesát procent nákladů. Teď dořešujeme smlouvy na výkupy pozemků," prozrazuje starosta obce Jiří Blahuta, s jehož prací panuje mezi oslovenými lidmi spokojenost. Pokud vše půjde podle plánu, nového chodníku by se mohli raškovičtí obyvatelé dočkat už v příštím roce. Značnou investici si v poslední době vyžádalo zateplení školy a školky. Bez čtrnáctimilionové dotace by se na to peníze v obecním rozpočtu hledaly těžko. Nejen školáci navíc ocení plánovanou výstavbu nové tělocvičny. „Děti, které se věnují volejbalu, teď musí hrát v jiné obci," dodává Věra S., která v obci žije od narození.

Lidé z obce s výhledem na Lysou horu si pochvalují krásy okolí. „Příroda je hezká, jsem v obci spokojený," vykládá devadesátiletý starousedlík Klement Mikoláš, který si všímá, že některé autobusové linky jsou málo využívané. Raškovice tak musí podobně jako další obce přispívat ze svého rozpočtu na ztrátovost provozu autobusových linek, což se muži nelíbí. Ročně to obec stojí zhruba čtvrt milionu korun.

Mnohem větší částku by spolkla výstavba nové hasičárny. „Máme pět hasičských vozidel, ale stát v té současné můžou jen dvě z nich," podotýká starosta Jiří Blahuta. Připravena je projektová dokumentace hasičárny, všechno se ale bude odvíjet od finančních možností.