A právě v knihovně v Sedlištích se ve čtvrtek  předávaly ceny. Do akce s názvem „Strašidla Regionu Slezská brána" se zapojily žáci 2. a 4.tříd místní základní školy. Jejich úkolem bylo nakreslit obrázky podle pověstí, vztahujících se k obci. Pětatřicet výtvarných prací žáků bylo k vidění v knihovně v Sedlištích, na webových stránkách a naskenovány byly také na obecním úřadě v Kaňovicích. Lidé tak měli možnost veřejně hodnotit nejvydařenější díla, tři z nich se stanou součástí projektu pexesa, které bude vydáno v průběhu roku 2013.

Z výhry se už nyní mohou radovat tři dívenky. První místo obsadila Petra Ondráčková, druhé pak Sabina Magierová a cenu za třetí místo si odnesla Hana Maňasová.

„Strašidélko se jmenuje Smíšek a kreslila jsem ho jenom chvilku," prozradila nesměle Petra Ondračková.

Žákyně čtvrté třídy Sabina Magierová byla už o něco sdílnější.

„Já jsem nakreslila tři strašidla, která žila u nás v Sedlištích. Jmenovali se Světlík, Světloň a Světélka. V noci svítila a lákala lidi do močálu. K nim jsem navíc přidala i malého vlkodlaka Vlčíka. Ale já sama se strašidel moc nebojím," ujišťovala. Dodala, že práce na obrázku jí zabraly den a půl.

Hana Maňasová zabodovala se strašidlem s podivným jménem „Hadiprasák".

„Nic takového neexistuje, vymyslela jsem si ho sama. Je to složenina hada a prasete. Prase zabíjelo lidi svými zuby a had je ocasem zase škrtil," popsala školačka.

Žáci, kteří se tentokrát neumístili, měli šanci si alespoň prohlédnout probíhající výstavu panenek soukromé sběratelky a dlouholeté členky klubu českých panenek Pavly Dobíškové. Ta v prostorách Muzea Lašská jizba v Sedlištích potrvá až do 28. března. Návštěvníci tak budou moci spatřit nejen sto dvacet šest panenek, ale i sbírku hraček našich babiček i prababiček.