Právě vodní díla Morávka a Žermanice se pozítří otevřou veřejnosti. Povodí Odry totiž pořádá v sobotu od 9 do 15 hodin u příležitosti Světového dne vody tradiční a oblíbenou akci Den otevřených dveří.

Veřejnost bude mít možnost si prohlédnout nejen přehrady Morávka a Žermanice, ale také Slezskou Hartu a vodohospodářský dispečink a laboratoře v Ostravě. „Lidé mohou nahlédnout do běžně nepřístupných útrob přehrad a zákulisí dispečinku. Pro děti budeme mít připraveny drobné dárečky. Poslední vstup bude ve 14.30 hodin," přiblížila mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková s tím, že na vodních dílech Šance, Kružberk a na rybném hospodářství Žermanice probíhá v současné době rekonstrukce, takže pohyb návštěvníků po staveništi není bezpečný a možný.

Čtěte také: OKD za 80 milionů. Minimálně tolik by stát dal za důlní firmu

V případě vodního díla v Morávce má být celková doba prohlídky přibližně 50 minut. Zahájení prohlídky bude probíhat každou půlhodinu na koruně hráze. Po výkladu čeká zájemce náhled do injekční štoly, sestup pod hráz schodištěm ke strojovně, náhled do odvodňovací štoly a prohlídka strojovny pod hrází.

Pokud jde o nádrž Žermanice, vstup do hráze je možný pouze z koruny hráze. „Celková délka jedné prohlídky i s výkladem je maximálně 30 minut. Začátek prohlídky bude u strojovny vodního díla a probíhá každou půlhodinu," uvedli pořadatelé.