„BIM je o sběru a využití informací napříč projektem. Ve středu je digitální model a zjednodušeně řečeno pak touto virtuální stavbou mohou procházet stavbaři, konstruktéři nebo instalatéři a mohou už ve fázi projektu předvídat či odstraňovat chyby, které by se během realizace mohly objevit. Projekt se tvoří nejen pro fázi výstavby, ale především pro fázi užívání stavby. Žije s ní od návrhu přes rekonstrukci až po demolici. Na to je třeba myslet, protože z pohledu životního cyklu budovy tvoří náklady na výstavbu jen dvacet procent. Zbytek jde pak do údržby objektu. BIM také usnadňuje komunikaci a spolupráci každé složky stavby,“ vysvětlil Daniel Martynek, vedoucí oddělení rozvoje města odboru investic třinecké radnice.

Na úvod workshopu vystoupila starostka Třince Věra Palkovská, která představila koncept výstavby tělocvičny u Základní školy a Mateřské školy Gustawa Przeczka v Třinci, která bude realizována danou metodou. „Proč BIM? Chceme se chovat jako dobrý hospodář od počátku stavby přes všechny fáze stavební zakázky. BIM nám dává možnost, jak toho docílit,“uvedla Věra Palkovská.

Během prvního bloku prezentací předali své zkušenosti také generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek popisem inovací v průmyslu, často nazývané Průmysl 4.0. Vystoupil zde i státní tajemník ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Koliba. Druhou část programu svým krátkým vstupem podpořil například vládní zmocněnec a senátor Parlamentu České republiky Jiří Cieńciała.

Na závěr programu vystoupil čestný host Jozef Švagerko, primátor města Popradu.

Ilustrační snímek.
Semínkovny se rozrůstají, další otevřou v Jablunkově