Nyní ale radnice tvrdí, že v posledních měsících se podařilo dojednat variantu, která bude místním obyvatelům víc vyhovovat. „Dohodli jsme se pouze na vybudování třídírny na separovaný odpad. Jedná se o redukovaný záměr, doufám, že to přinese uklidnění," uvedla starostka Věra Palkovská.

„Tento redukovaný návrh byl počátkem března představen Třineckým železárnám. Budou se tím zabývat, tento návrh je i pro ně příznivější," dodala starostka. Vyjádření Třineckých železáren (TŽ) je pro celou věc klíčové. Není bez zajímavosti, že už loni na popud Nehlsenu začal krajský úřad posuzovat vliv budoucí stavby na životní prostředí, zjistilo se ale, že nutný souhlas TŽ chybí. Radní se netajili tím, že je tento postup městské firmy „zvedl ze židlí", a řízení bylo ihned zastaveno. Naopak nyní má huť dostatek informací a čas se vyjádřit.

„O možnosti průjezdu přes areál Třineckých železáren dosud jednáme s vedením společnosti Nehlsen Třinec. Diskuse o maximálním denním průjezdu aut a množství převáženého materiálu dostávají konkrétnější obrysy, domníváme se, že výsledek by mohl být znám do poloviny letošního roku," sdělil ve středu 13. března Deníku ředitel pro personalistiku a administrativu TŽ Ivo Žižka. Podle Věry Palkovské se třídírna vybuduje pouze tehdy, pokud nebude mít vliv na životní prostředí a nezhorší kvalitu života v dané lokalitě. A míní, že upravený projekt to splňuje.

„Větší negativní postoj občanů by neměl být," prohlásila s tím, že konečné rozhodnutí, zda třídírnu stavět, bude na třiatřicetičlenném městském zastupitelstvu. K záměru se loni vyjádřilo asi 450 lidí. Obávali se toho, že se v Konské a na Podlesí zvýší frekvence dopravy a zhorší se životní podmínky.

Jeden z kritiků původního projektu upozorňoval, že stavba zabere 7,8 hektaru a že areál bude mít kapacitu 85 tisíc tun ročně. Lidem z Podlesí se nelíbilo, že projektovaná kapacita je skoro 22 tisíc nákladních aut ročně, tedy asi 87 denně, což však ve skutečnosti znamená „co pět minut nákladní auto". Podle kritiků navíc chyběla opatření proti prachu a hluku z areálu a proti emisím z dopravy.