Komunální volby v ocelářském městě proběhly letos v září v pořádku, nikdo k soudu nepodával návrh na jejich neplatnost. V praxi to znamená, že nevyužitá lhůta uplynula 7. října, a tak ustavující zasedání mělo vedení města svolat do 24. října. Dosud se však neuskutečnilo.

„Pokud je ustavující zasedání zastupitelstva obce svoláno tak, že se bude konat později než 15 dnů od uplynutí této lhůty, jedná se o porušení zákona o obcích,“ vzkázalo ministerstvo vnitra jednomu z místních obyvatel, který na skutečnost upozornil.

Primátorka města Třinec Věra Palkovská.
Třinec má koalici! Hlavně bez korupce, skandálů a s čistým jménem, ví Palkovská

Politické špičky v Třinci však zůstávají klidné, i proto, že o záležitosti už byly ministerstvem vyrozuměny. „Zastupitelstvo máme už nějaký čas svoláno na 4. listopadu. Od ministerstva jsme dostali vyjádření formou sdělení primátorce statutárního města, kde se píše následující,“ říká primátorka Věra Palkovská a tlumočí: „‘V případě, že dosavadní starosta poruší zákon a svolá ustavující zasedání tak, že se uskuteční až po uplynutí zákonné lhůty, nelze na takové zasedání pohlížet jako na zasedání uskutečněné v rozporu se zákonem a na usnesení na něm přijatá jako na usnesení nezákonná,‘“ objasňuje s klidným srdcem Palkovská.

Zákon porušili s dobrými úmysly

Je navíc přesvědčena o tom, že tato podmínka má váhu zejména v případech, kde se mění vedení obce a mohl by tak být narušen proces tvorby nového rozpočtu, který se schvaluje ještě před koncem roku. V Třinci ale pokračuje vše v zaběhnutých kolejích.

Třinec. Ilustrační foto.
Divoká služba strážníka v Třinci: ženy se rvaly, opilec se nakláněl nad koleje

Jaký tedy byl důvod pro pozdější svolání ustavujícího zasedání zastupitelů, než ukládá zákon? „Důvody jsou ve své podstatě dva. Jednak tento týden kvůli prázdninám a státnímu svátku čerpají politici napříč politickým spektrem dovolenou mimo město a nemohli by se zasedání zúčastnit, především jsme ale ještě precizovali programové prohlášení v koalici a probíhala také důležitá jednání, poslední dnes, s opozičními subjekty ohledně pozice předsedů kontrolního a finančního výboru, protože chceme, aby se tímto způsobem na chodu města podílela i opozice,“ popsala primátorka s tím, že opoziční politici nominaci na předsedy výborů přijali.

„Pozdější termín pro ustavující zasedání neohrožuje chod města, jeho projekty ani záměry, zkrátka jedeme dál. Jen jsme chtěli vše precizně projednat, připravit a přizvat opozici,“ dodala Palkovská. Její hnutí Osobnosti pro Třinec v září opět jasně ovládlo komunální volby, na vedení města se domluvilo s letitými partnery z KDU-ČSL a nově i uskupením Společně pro Třinec.