„Celkem budou instalovány dva stromy. Na místeckém náměstí Svobody bude dosahovat výšky deseti až dvanácti metrů, na frýdeckém náměstí pak bude strom osmimetrový," upřesnila Jana Zahradníková z oddělení marketingu frýdecko-místeckých technických služeb s tím, že takzvaná douglaska z čeledi borovicovitých bude svítit na náměstí v Místku, smrk pichlavý stříbrný poputuje do Frýdku.

Jehličnany vztyčí koncem listopadu

Jak dále naznačila, k jejich ukotvení dojde na konci listopadu, tedy na počátku 48. týdne. O pár dní později budou ozdobeny.

Zatímco vloni zručné ruce žáků frýdecko-místecké 7. základní školy vytvořily spoustu andílků, kteří se pohupovali na větvích, letos se o výzdobu postarají děti z 5. základní školy. Na místeckém vánočním jehličnanu tak budou zavěšeny ozdoby v podobě hvězdiček a lucerniček.

Chystají změnu

O menší překvapení v době adventu se postarají také zaměstnanci technických služeb. Po vyvěšení světelných řetězů, vloček, hvězd, svícnů a dalších nezbytných vánočních dekorací, které zvěstují příchod Vánoc po celém městě, chystají se také na obměnu osvětlení stromu.

Převoz probíhá za asistence policie

Na dotaz, s čím mají při přípravách největší potíže, Jana Zahradníková sdělila:

„Mnohdy bývá problém při průjezdu ulicemi, a to právě při přepravě samotných stromů. Díky spolupráci s městskou policií se však vždy nakonec podaří rozměrný náklad dopravit na až místo."

Stromy se rozsvítí 1. prosince

Vánočně nazdobené jehličnany budou slavnostně rozzářeny v sobotu 1. prosince při tradiční akci na náměstí Svobody „Doneste si zvoneček, rozsvítíme stromeček", která začne v 15 hodin.Jiný postup volí ve čtyřicetitisícovém Třinci. „My žádný strom neobjednáváme, roste nám přímo před Trisií, a ten se každoročně zdobí," uvedla včera mluvčí radnice Šárka Szlaurová.

„Město Třinec šetří," zdůraznila Romana Ševečková z odboru školství, kultury a tělovýchovy. „My máme pořád stejný strom, je na náměstí Svobody a je krásný, nádherný a vzrostlý. Proč to měnit?" poznamenala Romana Ševečková.

Dodala, že strom se slavnostně rozsvítí za měsíc, konkrétně ve čtvrtek 6. prosince v odpoledních hodinách, kdy začne dvoudenní Třinecký mikulášský jarmark. O rozsvícení stromu se už tradičně postarají zástupci města a církve.