Místecké náměstí Svobody zkrášluje zhruba deset metrů vysoká jedle, nazdobená LED diodovými řetězy v ledově bílé barvě, a bílými zábleskovými žárovkami.

„Letos jsme na něj nechali nově nainstalovat také LED žárovky, které budou měnit barvu," řekl Jaromír Kohut, ředitel technických služeb s tím, že v rámci šetření elektrické energie tak postupně klasické žárovky nahrazují právě LED diodovými světly.

Jedle bude ještě v sobotu dozdobena hvězdičkami a lucerničkami, které letos vytvořili žáci 5. základní školy.

Na Zámeckém náměstí ve Frýdku byl ukotven stříbrný smrk o výšce osmi metrů, ozdobený světelnými řetězy. Stromy neuchází pozornosti především malým dětem, které na ně s nadšením upozorňují své rodiče.

„A víte, že jsem si ani nevšiml?", usmál se Petr Juříček, když pospíchal s nákupem skrze náměstí Svobody.

„Tipoval bych, že měří deset metrů. Odhaduji to podle své výšky sám měřím necelých metr sedmdesát, takže zhruba šestkrát já," zadíval se na vánoční jehličnan.

„Abych se přiznal, pro mě je nejdůležitější být s lidmi, které mám rád. Nakupování dárků a vůbec veškerý shon kolem Vánoc jsou jedna velká habaďůra. V podstatě málokdo ví, co znamenají, jaký mají význam a hloubku. Vůbec všechny svátky, co se slaví v průběhu celého roku, mi přijdou přitažené za vlasy. Myslím, že lidé by měli slavit každý den svého života, být na sebe milí a hodní. Ne aby jim to určovaly svátky v kalendáři a zbývající dny jsou pak na sebe takoví, jací jsou," řekl svůj názor muž. Poznamenal však, že jako dítě měl Vánoce rád. Důvod byl tehdy prozaický rychle pojíst a rozbalit dárek.

Do vánočních ozdob jsou také „oblečeny" i ulice. Na světelné dekorace a jejich nejnutnější opravy město vyčlenilo 150 tisíc korun.

Vše se slavnostně rozzáří už tuto sobotu 1. prosince, a to při tradiční akci „Doneste si zvoneček, rozsvítíme stromeček". Konat se bude na náměstí Svobody v Místku od 15 hodin. V ten den zde odstartují také „Vánoční trhy", které potrvají do 23. prosince. „Ve stylových dřevěných stáncích budou prodejci nabízet tradiční vánoční zboží ručně vyráběné slaměné ozdoby a drobné vánoční dárkové zboží, jmelí, svíčky, dekorace a podobně. Chybět nebude prodej vánočních stromků ani bohaté občerstvení," prozradila Jana Matějíková, tisková mluvčí města.

Každou sobotu a neděli budou trhy obohaceny o zábavný doprovodný program plný hudby, tance i divadla.