„Prostory na uložení uren s ostatky budou částečně v zemi a částečně v kolumbáriích. Jedno z nich bude tvořit centrální kruhový prvek v rozšiřované části hřbitova,“ doplnila mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová. Nových hrobů pro rakev bude 383, dvojhrobů 39, epitafů, tedy náhrobních desek položených na zemi, 424 a urnových míst 1079.

Slavnostní zprovoznění staveb dálnic D48 Frýdek-Místek, obchvat - I. etapa a D56 Frýdek-Místek, připojení na D48, 2. září 2022, Frýdek-Místek.
FOTO: To byla sláva! Další část obchvatu Frýdku-Místku už jede, chybí východ

První etapa prací na centrálním hřbitově zahrnuje také vybudování plošné dešťové kanalizace, parkoviště pro devatenáct vozů, chodníků ze zámkové dlažby, veřejného osvětlení a rozvodů vody. „A to včetně pítek s možností plnění nádob na zalévání hrobů,“ popsala Musálková Jeckelová. Na hřbitově přibyl kamerový systém, obnoven je objekt pro údržbáře a sociální zázemí pro veřejnost je nyní v „antivandal“ provedení.

Dětské oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku
Volby 2022 ve Frýdku-Místku: Omezení služeb na dětském oddělení nemocnice

„Celá nová rozloha hřbitova má oplocení, čelní strana u parkoviště je zděná a navazuje na původní hřbitovní zeď. Na připravených plochách bude vysazeno na 66 stromů a 2300 keřů,“ doplnila mluvčí města. Frýdeckomístecký hlavní hřbitov začal sloužit v roce 1894, prvním pochovaným byl v srpnu toho roku jistý Josef Engelbert. Z roku 1777 pochází zdejší barokní sousoší Krista klesajícího pod křížem se svatými Veronikou a Šimonem, toto unikátní dílo sem bylo přemístěno od zámku v první půlce sedmdesátých let minulého století.

Před rozšiřováním činila výměra hřbitova 55 549 metrů čtverečních, což výrazně přesahuje kapacitu všech dalších pěti pohřebišť ve správě města. Druhá etapa rozšíření hlavního hřbitova bude podle radnice následovat nejdříve za patnáct dvacet let.