„United Colours pořádáme od roku 2008 v městech na Severní Moravě. Posláním festivalu je ukázat veřejnosti, že graffiti je svébytné umění, které by mělo mít v betonových džunglích své místo. Proto zveme zkušené umělce, kteří mají co ukázat a šedým zdem společně dají novou tvář a duši. Jsme moc rádi, že letos můžeme festival uspořádat ve Frýdku-Místku," uvedl spoluorganizátor akce Nikola Vavrous.

United Colours je projekt, díky kterému v roce 2014 změnil svůj ráz křížový podchod v Místku. Tenkrát se do Frýdku-Místku podívalo 80 writerů z Česka, Slovenska, Polska a Německa a přemalovali podchod do již zažité barevné podoby street artové galerie. Festival si letos město nadělilo ke svým 750. narozeninám. „Další šedivá místa našeho města dostanou nový nátěr. Frýdek-Místek během letošního roku přivítá při několika příležitostech uznávané umělce street art a graffiti, kteří svými malbami postupně ozdobí vybrané městské zdi," řekl Jakub Tichý, ředitel pořadatelské organizace KulturaFM.

Železobetonový skluz je hotov ze zhruba devadesáti procent včetně vybudované dělící stěny ve vývaru, tedy korytě, které vypouští vodu. Stěna umožní práce na rozšíření levé strany vývaru s novým napojením na koryto toku.
Stavební práce na přehradě Šance potrvají do příštího roku.

První akce se koná poslední dubnový týden v podchodu pod Hlavní třídou v blízkosti malého náměstí, začíná se hned v pondělí. Dvanáct špičkových umělců přemění podchod k nepoznání. „Tématem maleb jsou báje a pověsti z Frýdecka a okolí. Každý umělec ztvární jednu z pověstí vlastním stylem. Texty jednotlivých bájí budou poté připevněny ke každému dílu. Vznikne tak velkoplošná nástěnná „kniha", ve které si budou moci pěší počíst a zakoukat se do jednotlivých obrazů. Malby budou vznikat průběžně během celého týdne," řekl Nikola Vavrous. Práce na malbách mohou omezit pohyb po podchodu, hlavně na bezbariérových přístupech.

Program festivalu United Colours:

24. 4. 30. 4.
Podchod pod Hlavní třídou (Malé náměstí)

31. 5. 4. 6.
Podchod pod ul. Beskydská (hospoda Gřesanka)

19. 6. 25. 6.
Nájezd na Hlavní třídu (hala Polárka)

Září: Mural art v ulicích Frýdku-Místku

Riviéra v Místku.
Co se sídlištěm Riviera? Lidé můžou dávat návrhy