Například v Třinci se konaly v úterý a ve středu. Přípravy vrcholí i ve frýdecko-místeckých základních školách, kde se zápisy uskuteční 2. a 3. února.

Očekává se, že dorazí přes 650 předškoláků, a to včetně dětí, které loni dostaly odklad školní docházky.

„Hodinové rozmezí zápisu si každá škola určí sama, převážně se ale zápis koná v odpoledních hodinách," uvedla mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

K zápisu do prvních tříd zamíří děti, které do konce srpna dovrší věku šesti let, tedy děti narozené od 1. září 2008 do 31. srpna 2009. Šanci ale mají i předškoláci, kterým bude šest let až v příštím školním roce.

Děti by měly u zápisu prokázat schopnost soustředěnosti i dostatečnou slovní zásobu, rozlišit barvy, nakreslit jednoduchou postavu či reagovat na pojmy nahoře, dole, vlevo, vpravo.

Ve Frýdku-Místku je deset základních škol, v Chlebovicích a Skalici navíc fungují školy pro první až pátý ročník. V aktuálním školním roce usedlo do lavic 640 prvňáčků.

Část z nich se učí například ve třídě pro intelektově nadané děti, se kterou už čtvrtým rokem slaví úspěch místecká 8. základní škola. Podobných speciálních tříd je totiž v republice poskrovnu. Na základě doporučení psychologa zve škola děti s intelektovým nadáním k zápisu.

„Děti jsou nominované, budeme mít schůzku s rodiči a předpokládáme, že třída bude znovu existovat, a to ve stejném duchu jako doposud. Koncepce se nám osvědčila," řekla Deníku ředitelka školy Marie Rojková. Výuka se oproti běžným třídám výrazně liší. Třídy pro talentované žáky finančně podporuje i město, které ale pro letošek snížilo škole příspěvek o polovinu na padesát tisíc korun.