Zmizely staré ocelové prolézačky a houpačky, místo se dočkalo terénních úprav. „Nyní hřiště nabízí certifikovanou skluzavku, hrazdu, dvojitou houpačku, síťovou prolézačku i nové pískoviště. Dopadová plocha je tvořena z pryžových dlaždic, které tlumí případné pády a dopady," řekla mluvčí magistrátu Jana Matějíková s tím, že kolem pískoviště stavebníci položili zámkovou dlažbu. Město hřiště zprovoznilo v minulých dnech, z městského rozpočtu na stavbu putovalo 1,17 milionu korun.

„Je důležité, aby si děti měly kde hrát. Mohli tam přidat ještě jeden či dva herní prvky navíc, ale chválím to, hřiště je moc pěkné. Nedávno se nám narodila třetí vnučka, takže za rok nebo rok a půl, když navštíví babičku a dědečka, si tam určitě bude hrát," chválila rekonstrukci osmapadesátiletá Zdeňka Povalová, která blízko nového hřiště bydlí.

Hřiště v Třanovského ulici se dočkalo zásadní proměny. Snímek před rekonstrukcí. Zdroj: Deník/Patrik Rymel

Nové herní prvky v Třanovského ulici chrání plot. Podle Jaromíra Kohuta, šéfa technických služeb, jejichž pracovníci se o hřiště starají, je oplocení přínosné. A to jednak kvůli pobíhajícím psům, kteří budou mít složitější se na hřišti „vyvenčit", jednak kvůli bezpečnosti. „Některá hřiště jsou poblíž komunikací, takže plot zajišťuje ochranu proti nenadálému vyběhnutí dítěte na silnici," uvedl Jaromír Kohut. V budoucnu by se oplocení mělo dočkat dalších pět vybraných hřišť. Informoval o tom náměstek primátora Jiří Kajzar. Týkat se to bude hřišť v ulici Dobrovského a Dr. Petra ve Frýdku, v místecké ulici Marie Majerové, poblíž 7. základní školy a na Olešné. „Náklady na oplocení dětských hřišť jsou vyčísleny na bezmála osm set tisíc korun," doplnil Jiří Kajzar.

Modernizace a budování nových hřišť by podle primátora Michala Pobuckého mělo nadále pokračovat. „V příštím roce bychom rádi vybudovali nové hřiště s certifikovanými dětskými hracími prvky na sídlišti Anenská, přesněji ve Dvořákově ulici. Rekonstruovat bychom měli i dopadové plochy na stávajících dětských hřištích. Z důvodu opotřebení budou vyměněny pryžové desky na hřišti vulici Dr. Vaculíka v Místku a v Janáčkově parku bude kačírek nahrazen pryžovým povrchem," uvedl primátor, podle kterého vedení města zaznamenává i návrhy na oplocení dalších frekventovaných dětských hřišť. „Budou pak více chráněna jednak před znečištěním, zejména volně pobíhajícími psy nebo kočkami, ale také před případným poškozením vandaly," uzavřel primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.