Tleskající diváci vítají přicházející sportovce, kteří mávají tribuně, závodníci i rozhodčí skládají slib a těsně poté už olympijský oheň šlehá první plameny. Slavnostní zahájení olympiády vrcholí.

Tak to v pátek vypadalo v areálu TJ Slezan ve Frýdku-Místku. Olympiádu v lehké atletice pro mládež s mentálním postižením uspořádal denní stacionář Handicap centrum Škola života Frýdek-Místek. Letos se konala už poosmnácté.

A ani nepřízeň počasí závodníkům náladu nezkazila. „Jsem tady poprvé, akce se mi líbí, je to paráda," líčil nadšeně jeden ze sportovců Radek Bílý, který navštěvuje Handicap centrum v Poděbradech. Spolu s kamarády Jirkou, Láďou, Pavlem a Milanem zrovna absolvoval závod v běhu na padesát metrů. „Teď budeme běhat společně štafetu, máme taky skákat do písku. Jenom počasí je blbé," lamentoval.

Akce se zúčastnili také závodníci ze Slovenska a Polska. Sto padesát soutěžících zápasilo o putovní pohár a medailová umístění v jednotlivých atletických disciplínách. A odhodlání a elán jim nechyběly. Na hlavní olympijský závod se poctivě připravovali, čtvrteční první den olympiády strávili v horském hotelu Srdce Beskyd v Podolánkách. Závodníci tam také navazovali nová přátelství. „Konaly se outdoorové hry, volnočasové aktivity, večer byla diskotéka. Všichni si to užili," poznamenal ředitel Handicap centra Škola života Frýdek-Místek Günther Kuboň. Do olympiády se zapojili i žáci základních škol, kteří soutěžili v běžecké štafetě. „Těší mě zájem ředitelů našich škol, že pošlou žáky mezi handicapované. Oboustranně je to velký přínos. Postižení lidé nežijí vedle nás, ale žijí s námi. Tahle akce je důkaz toho, že mohou společně soutěžit s těmi zdravými lidmi," doplnil Günther Kuboň.