Objekt ve Vyšních Lhotách totiž ministerstvo spravedlnosti dříve zapůjčilo ministerstvu vnitra.

„Chtěl jsem vidět, co se s tím zařízením stalo a jak bylo využito," řekl včera Robert Pelikán, který si prohlédl areál a mluvil také přímo s uprchlíky, kterých v táboře nyní žije 331. Přestože každý pokoj obývá několik běženců, kapacita tábora podle něj není přeplněná, navíc se stále zvyšuje v současné době dochází ke stavebním úpravám části objektu, aby mohla sloužit dalším běžencům. Ministerstvo spravedlnosti uvažuje také o zapůjčení dalších míst, ve kterých by mohli být uprchlíci ubytováni.

Panuje nervozita

Roberta Pelikána při návštěvě tábora potěšilo, že jsou běženci například ze Sýrie, Afghánistánu nebo Pákistánu se službami v táboře spokojení.

„Hovořil jsem s nimi a všichni říkali, že je tady o ně v rámci možností dobře postaráno. Mluvili se mnou přátelsky a klidně," konstatoval ministr spravedlnosti. Připustil, že mezi dočasně ubytovanými v táboře panuje nervozita a nejistota.

„Představte si, že po dlouhém putování vás někam takhle zavřou. Na začátku vám řeknou něco o správním řízení, ale co vy víte, co to znamená," poznamenal Robert Pelikán s tím, že k nervozitě přispívá jiný režim Syřanů. Ti mohou totiž zařízení ve Vyšních Lhotách rychleji opouštět.