Určitě nám ale pomohlo i to, že kvůli špatnému počasí nakonec naše konkurence, kterou je nedaleká restaurace Adámkova vila, zrušila akci Beskydské Velikonoce. To chladné počasí by stánkům skutečně nesvědčilo,“ prohlásili kuchaři a synové majitele hospůdky Lukáš a Patrik Bauerovi, kteří se podíleli na speciálně vytvořeném velikonočním menu.
Jako předkrm nabízeli kuřecí lízátka v petrželovo-parmazánovém trojobalu podáváná s pažitkovým dipem, polévku jarní pórkovou „Vichysoisse“.
Hladoví hosté si mohli vybrat ze tří hlavních chodů – jehněčí kolínko na česneku a červeném víně se šťouchanými brambory s jarní cibulkou, druhým jídlem byla do růžova grilovaná telecí játra na cibulce, bílém víně s karmelizovanými jablky a bramborovou kaší, třetím pak gallantina z kukuřičného BIO kuřátka nadívaná velikonoční nádivkou z domácího uzeného masa a mladých kopřiv s pažitkovými brambory. Pro mlsné jazýčky nemohl chybět ani sladký dezert – pošírovaná hruška v černém čaji a bílém víně s vanilkovou zmrzlinou a sirupem z hřebíčku, badyánu a skořice.
„Snažili jsme se, abychom nabídli taková jídla, která v širém okolí žádná jiná restaurace nenabízí, s čímž jsme nakonec zabodovali. Například ty mladé kopřivy a bio kuřátka máme ze speciálních farem. Radost jsme na Zelený čtvrtek udělali i pivařům, kterým jsme nabízeli speciálně uvařené pivo zelené barvy s mentolem. Protože o tento mok byl taktéž mimořádný zájem, rozhodli jsme se, že přes letní měsíce budeme prodávat piva s různými příchutěmi,“ poodhalili smělé plány bratři Bauerovi, kteří jinak ještě studují.
Strávníci byli s nabídkou speciálně sestavených jídel nadmíru spokojeni. „Právě si s dětmi vybíráme, co si dáme dobrého. My jsme sem za rodinou přijeli z Prahy, kde se Velikonoce prakticky neslaví, takže jsme moc rádi, že se to tady ve vesnicích v Beskydech naopak takhle slaví. Je to pro nás jiný svět. Na tradice by se rozhodně nemělo zapomínat,“ vysekla pochvalu Lenka Vecsey.
Čtyřiadvacetiletý Radim Král sem zavítal ze sousední obce Pražmo. „O tom, že jsou tady nějaké Velikonoční hody jsme se s kamarády dověděli díky velké ceduli u cesty. Je nám tady moc dobře. Provozovatelé tu mají na každém stole pěknou velikonoční výzdobu. A co se týče těch nabízených jídel, tak mě nejvíce láká to bio kuřátko,“ prozradil redaktorovi v neděli odpoledne Radim Král s tím, že se snaží velikonoční zvyky dodržovat. „Když jsem byl malý kluk, nevynechal jsem snad žádnou holku v obci. Všechny jsme je s klukama takzvaně vyšmigrustovali, za což jsme dostávali čokoládová vajíčka i peníze. Když jsme byli starší, už nám nalévali i nějakou tu štamprličku. V současné době už na kupačky navštěvuji jen rodinu,“ pousmál se Radim Král.
U vedlejšího stolu seděla se svým otcem a mladší sestrou třináctiletá Sabina Sloveňáková z Vyšních Lhot. „Předloni mě kluci hodili do vany, naštěstí to nebylo do potoka, tam by ta voda byla mnohem chladnější. Všem klukům ale dveře otevřu, zamykat se nebudu,“ slíbila odvážná Sabina Sloveňáková.
Čtyřiasedmdesátiletá Zdeňka Bauerová si během velikonočních hodů posteskla nad tím, jak se postupně tradiční smysl svátků jara ve společnosti vytrácí. „Za mých mladých let se to hodně slavilo z křesťanského hlediska, kdežto v dnešní době je to spíše jen o konzumu. Většina bere markety útokem, což je škoda,“ dodala Zdeňka Bauerová.