VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce Sviadnovští oslavili veselicí

Sviadnov /FOTOGALERIE/ - Velikonoce ve Sviadnově probíhaly ve znamení zabíjačkové veselice. V Neděli velikonoční se od časného rána až do večera obcí nesla vůně tradičních zabíjačkových pochoutek jako jsou jitrničky, jelítka, klobásky, jatýrka či bramborové placky.

12.4.2009
SDÍLEJ:

Ve Sviadnově měli lidé velikonoční neděli ve znamení zabíjačkových hodů. Od rána do večera obcí nesla vůně tradičních zabíjačkových pochoutek, která přilákala mnoho desítek lidí.Foto: Deník/Jana Rumianová

Nechyběly ovšem také lákavé domácí cukrárenské výrobky. Laskominy k místní restauraci Ondráš přilákaly mnoho desítek „mlsných jazýčků“. Celou akci zpestřovala hudební produkce, která některé z účastníků přiměla i k tanci. „Začali jsme už po ránu, aby na hody mohli přijít lidé hned po cestě z kostela,“ prozradil provozovatel restaurace Ondráš Libor Vrubel. „V uplynulých letech jsme pro obyvatele Sviadnova pořádali vepřové hody. Chtěli jsme místním lidem ukázat, jak taková tradiční domácí zabíjačka probíhá se vším všudy od začátku do konce. Letos jsme kvůli velkému vytížení přes zimu zabíjačku nestihli, proto jsme to chtěli našim příznivcům vynahradit aspoň velikonoční zabíjačkovou veselicí,“ vysvětlil Libor Vrubel.

„Přišli jsme hned ráno, kdy hospoda byla ještě zavřená a jsme tady celý den. Vyzkoušeli jsme snad všechny výrobky, které se tu nabízí. Všechny byly výborné a navíc se s přáteli skvěle bavíme,“ pověděli Rostislav, Hanka, Eva a Jiří Žurkovi ze Sviadnova. „Na zdejší hody jsme přijeli až z Ostravy, jeli jsme sem zcela cíleně. Na jídlo jsem si dal játra a bramborák a byly výborné,“ svěřil se Ladislav Wachtarczyk. „Vyzkoušeli jsme vepřovou krkovici a placek, byly dobré, ale nejlepší ze všeho byl jablečný štrůdl,“ přidali se Veronika Bumbalová a Jindřich Pastorek ze Sviadnova. „Přišla spousta lidí, nejčastěji si dávali guláš a prejty. Veselice se skvěle vydařila, byla tu vynikající atmosféra, skvělá hudba, vydařilo se počasí a zákazníci byli usměvaví a perfektní,“ pochvalovala si brigádnice ze stánku s jídlem Adéla Kovaříková z Dobré.

Autor: Jana Rumianová

12.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

V městských lesích probíhá kalamitní těžba po vichřici

Návštěvníci u informační tabule naučné stezky Mionší v Dolní Lomné.

Rozhodnuto: Mionší bude bez lidských zásahů

Žena i přes přítomnost své nezletilé dcery nezvládla popíjení alkoholu

Na pořádné problémy si zadělala žena a matka v jedné osobě, která vzbudila o víkendu rozruch v jedné z třineckých restaurací.

Revoluce v údržbě silnic. Mají se řidiči bát nadcházející zimy?

/ROZHOVOR K TÉMATU/ Letošní zima na silnicích první třídy vyvolává velké obavy. Z rozhodnutí státu je budou vůbec poprvé udržovat soukromé firmy. Dopravní experti se děsí, co to v případě sněhových kalamit přinese. "Bojím se komedie, které lidé nebudou vůbec rozumět," říká předseda dozorčí rady Ostravských komunikací Josef Babka.

Česká televize točí podle reálných kauz z Moravskoslezského kraje

Metanol a Dukla 61 – filmy podle skutečných událostí, které právě natáčí Česká televize. Zatímco ten první pojednává o takzvané metanolové aféře, při níž jen v Česku zemřelo  49 lidí a více než stovku dalších obětí čekaly trvalé zdravotní následky, druhý je inspirovaný událostmi léta 1961, kdy při havárii v havířovském dole Dukla zahynulo 108 horníků.

Ovečky pomůžou dobré věci

Už třetí ročník charitativní akce s názvem Každá ovečka se počítá letos pořádá Rekreační centrum Sepetná v Ostravici společně s Handicap centrem Škola života z Frýdku-Místku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT