Počínaje prvním říjnovým dnem nechal frýdecko-místecký odbor životního prostředí a zemědělství přistavit velkoobjemové kontejnery. Ty jsou podle harmonogramu rozmístěny na 61 svozových místech, a to v určený den do 11 hodin. Vyváženy pak budou následující dopoledne, nejpozději v 11 hodin. Kontejnery pojmou například starý nábytek, koberce, linolea, umývadla či toalety.

„S přítelem tuto možnost vítáme. Vždy se nám totiž v garáži nahromadí kupa nepotřebného harampádí. V oběžníku obce si pohlídáme termíny rozvozu kontejnerů a pak vše vyvezeme. Pravda je, že když si nepospíšíme, je nádoba plná a kolem ní binec," popsala mladá slečna z Nošovic.

Frýdek-Místek si podobný přístup některých jedinců pohlídá.

„Jakékoliv odkládání odpadu mimo kontejner bude považováno za přestupek s možností udělení pokuty až do výše padesáti tisíc korun. Svozová místa budou pravidelně kontrolovat strážníci městské policie. V případě, že někdo odloží odpad mimo kontejner, bude na místě pokutován," upozornila Jana Matějíková, tisková mluvčí města.

Doplnila, že do přistavených kontejnerů v žádném případě nepatří stavební, biologický a nebezpečný odpad, jako jsou mazací a motorové oleje, olejové filtry, televizory, monitory, počítače, obrazovky, lednice, mrazáky, zbytky barev, laků a ředidel, použité obaly od postřiků, autobaterie a monočlánky, prošlé a nepotřebné léky. „Tyto odpady lze odložit ve sběrných dvorech," dodala Jana Matějíková.

Lenka Smolíková z Frýdku-Místku má už letošní velký úklid za sebou.

„Zhruba jednou ročně naložíme do auta nepotřebné věci a odvezeme do sběrného dvora. Vždycky se něco nahromadí. Nyní mě čekají už jen pořádky ve skříních, a to s letním oblečením. Na to je ale ještě čas," usmála se mladá žena.