K události se vyjádřil jeden z místních obyvatel Ladislav Borák, který bydlí nedaleko splavu. Podle něj zavolal policii a záchranku muž z jedné z vedlejších chalup. „On tady bývá jen přes den. Čekal návštěvu a slyšel, jak u toho splavu křičí holčina o pomoc. Tak už věděl. To tady není první případ,“ uvedl starousedlík. „Jsme tady třicet roků, a to je dneska tím pádem sedmnáctá oběť. Bývá to tady skoro každý rok,“ podotkl.

Tragické utonutí na splavu Kamenec ve Frýdlantu nad Ostravicí, 2. dubna 2021.
VIDEO: V Ostravici se topili tři muži. Ani jeden nepřežil

Muž ocenil rychlost, s jakou na místo dorazili policisté a záchranné složky. Byli tady v mžiku. Přijela policie, do minuty hasiči a za nimi vrtulník, ale bohužel…,“ odmlčel se muž na chvíli a poté dodal, že to, jak se tragická událost stala, podle něj, soused neviděl kvůli ochrannému valu podél koryta řeky.

Nato se muž vyjádřil ne příliš lichotivě na adresu mladých lidí, kteří se u splavu scházejí. „Je to často s alkoholem a potom zkoušejí, jestli ještě umí plavat. Několikrát už jsme tady tahali někoho z vody. Soused v poslední chalupě má padesátimetrové lano - jsou tam víry, skákat tam nemá smysl. Pár lidí už jsme zachránili,“ poznamenal Borák.

Tragické utonutí na splavu Kamenec ve Frýdlantu nad Ostravicí, 2. dubna 2021.Tragické utonutí na splavu Kamenec ve Frýdlantu nad Ostravicí, 2. dubna 2021.Zdroj: Deník/Lukáš Ston

Osobně si myslí, že nikdo nemůže někomu vyčítat, že neudělal nějaká opatření. Povodí údajně kdysi do splavu zabudovalo kovové tyče a lana. „Ty za tři měsíce někdo ukradl. Zakrátko je tady dali ještě jednou, ale teď už tam nejsou. Je to nechvalně pověstný splav. Asi sedm set, osm set metrů před ním je obrovská tabule, že tady je jez a že se dál nesmí plout. Nezájem,“ uzavřel muž.