Do Ostravice se dá za zábavou vydat historickým vlakem
V neděli vypraví České dráhy historický vlak v čele s parní lokomotivou 433.002 „Matěj" z ostravského hlavního nádraží do Ostravice na největší pouť v Beskydech. Ve sportovním areálu v Ostravici bude připraven bohatý kulturní program a zábava v rámci oslav Dne dětí. Historický vlak vyjíždí z ostravského hlavního nádraží v 7.33 hodin a do Ostravice dorazí krátce před devátou. Během dne vyjedou navíc dva páry vlaků mezi Ostravicí a Frýdkem-Místkem, z Ostravice do Frýdku-Místku vyjíždí v 10.05 a 13.05 hodin, opačným směrem pak v 11.05 a 15.05 hodin. Předprodej jízdenek je na ostravském hlavním nádraží i ve Frýdku-Místku. Za celý úsek zaplatí dospělý 100 korun, z Frýdku-Místku do Ostravice stojí jízdné 60 korun, z Frýdlantu nad Ostravicí 30. Děti od 6 do 15 let platí polovinu jízdného, nejmenší do 6 let jedou zdarma. Prodej zbylých lístků bude přímo ve vlaku u vlakového personálu.

V Lysůvkách bude gulášový festival
Na hřišti v Lysůvkách si na své přijdou v sobotu odpoledne milovníci guláše. Návštěvníci Gulášfestu se můžou těšit na šest druhů guláše, vařit budou senioři, farní rada, hasiči, myslivci a sokoli. Pro děti bude připraven zdarma skákací hrad.

Lidé se při prohlídce ponoří do historie Frýdku-Místku
Seznámit se s nejrůznějšími artefakty dějin Frýdku-Místku mohou účastníci akce Nádherné stopy historie aneb Poznej sochy, erby a busty našeho města, která začne v sobotu 21. května v 9.30 hodin na místeckém náměstí Svobody. Prohlídka, která je organizovaná Beskydským informačním centrum Frýdek-Místek, provede zájemce také sady Bedřicha Smetany a Janáčkovým parkem, odkud trasa povede ke kostelu Všech svatých v Místku.

U horské chaty budou podle tradice vyhánět ovce na pastvu
V sobotu se na horské chatě Kamenitý v Dolní Lomné koná akce s názvem Miyszani łowiec, tedy míšání ovcí. Jde o zvyky spojené s prvním výhonem ovcí na salaš. Návštěvníci se na louku u chaty, kde se akce koná, dostanou pěšky nebo na kole. Od autobusové zastávky „Dolní Lomná, Doubrava" je vzdálená dva kilometry. Cyklisté mohou přijet po značené cyklotrase č. 6082, další možnost je po lesní silnici vedoucí od autobusové zastávky „Dolní Lomná, Matuščina louka" nebo z Košařisk od autobusové zastávky „Košařiska, Vodárna". Program bude zahájen v 10 hodin, chybět nebude řada hudebních vystoupení, na jarmarku starých řemesel si mohou děti vyzkoušet drátkování a košíkářství.

Veletrh v hale Polárka nabídne pestrou nabídku i program
Od pátku do neděle se v hale Polárka ve Frýdku-Místku koná jubilejní desátý ročník Frýdecko-Místeckého veletrhu. Veletrh nese podtitul stavba, bydlení, žena a domov, zahrada, hobby, auta a zábava. Základ tvoří expozice z oblasti stavebnictví a bydlení. Návštěvníci se mohou seznámit se širokou nabídkou stavebních materiálů a technologií. Nebude chybět vybavení interiérů. Vystavovatelé nabídnou výrobky a služby z oboru kosmetiky, módy, zdravé výživy i drobných dárků. Atraktivním doplněním bude prezentace automobilů.
Součástí veletrhu je doprovodný program, chybět nebudou přednášky. Po celou dobu konání veletrhu bude k dispozici také například poradna a ukázky práce Cechu malířů a lakýrníků. Zábavnou část veletrhů obohatí v sobotu odpoledne představení a ukázky nového sportu Králičí HOP – Skupina Králičí hop Štěpánov předvede tento „sport" na různých překážkách – rovinná dráha, parkur, skok do výšky a do dálky. Pro děti bude připravena dětská zóna se spoustou atrakcí, soutěži a tvořivých dílen. Pro veřejnost bude otevřeno od 9 do 18 hodin, v neděli do 17 hodin. Vstup na veletrh je volný.

V Mostech bude soutěž o nejlepší guláš i řezbářská exhibice
V sobotu se u dřevěnky v Mostech u Jablunkova uskuteční akce s názvem Mostořský gulášový festival. Na akci se budou vařit, ochutnávat a hodnotit guláše v soutěži o „nejlepší guláš". Soutěžní guláše bude na místě připravovat 10 soutěžních týmů. Celá akce bude doprovázena pestrým programem. Účastníci se mohou těšit na exhibici řezbářů v rychlostním vyřezávání, soutěž Železný hasič či vystoupení Železného Zekona se svou show. Nebudou chybět ani atrakce pro děti a bohaté občerstvení. K poslechu zahraje cimbálová muzika Fogaš. Celá sobotní akce začne ve 12 hodin a bude pokračovat až do večera. Od čtvrtku až do soboty probíhá u dřevěnky mezinárodní řezbářský plenér, který vyvrcholí sobotní exhibici. Po tři dny tak mohou návštěvníci obdivovat, jak se z kusu dřeva s pomocí motorové pily rodí mistrovská díla.