Týká se to studánek Ryninka, Mlzáky a studánky v Řepišťském lese. Všechny obsahují koliformní bakterie, přičemž jejich nejvýraznější množství hygienici zaznamenali ve vzorku odebraném ze studánky v Řepišťském lese. Ke všem studánkám si lidé rádi chodí pro vodu. „Konkrétně studánka Ryninka, která se nachází na pomezí Sedlišť a Václavovic, je hojně navštěvovaná," řekl starosta Sedlišť Jaromír Krejčok s tím, že pro vodu si chodí i lidé z dalších okolních obcí.

Rozbory vody obec letos zařídila poprvé, v budoucnu by se měly pravidelně opakovat. „Chtěli bychom ty rozbory realizovat zhruba v tom režimu jako letos, to znamená dvakrát v průběhu roku. Jeden na jaře, druhý buď v létě, nebo na podzim," upřesnil Krejčok. Zda se kvalita vody zlepšila, se tedy lidé dozví na jaře do té doby jim vedení obce vodu nedoporučuje pít.

Situace je podobná také v nedalekém Hájku. Voda z oblíbeného pramene, která od minulého roku nevytéká z upraveného rezervoáru, ale z trubky o několik metrů dále, je podle posledních rozborů pitná. Přesto by ji lidé neměli pít práce na navrácení toku pramene „do starých kolejí" totiž vodu znečistily. Oprava se navíc prodlouží pracovníci frýdecko-místeckých technických služeb narazili na komplikace, které projektová dokumentace nepředpokládala. Situace si vyžaduje nový postup prací a použití odborných technologií. Kdy přesně bude hotovo, není jasné.