Zakalená voda sice není zdravotně závadná, může ale způsobit nepříjemné problémy. Například obarvit prádlo v pračce. Se stížnostmi na zakalenou vodu se přitom ve vodárnách nejčastěji setkávají před nástupem letní sezony a týkají se hlavně okrajových částí Ostravy.

Tam, kde je rodinná zástavba a větší množství zahradních bazénů. Když je všichni začnou hromadně napouštět, vysoká rychlost proudění vody v potrubí strhává usazeniny a voda je pak zakalená. Majitel domku poté musí například polovinu bazénu vypustit a čekat – spolu s ostatními lidmi v okolí – půl dne až den na ustálení čistoty vody.

„Zákal se totiž může projevit nejen v místě odběru, ale i v poměrně širokém okolí. Nemá sice vliv na kvalitu pitné vody, ale negativně ovlivňuje její senzorické vlastnosti,“ potvrdila mluvčí Ostravských vodáren a kanalizací Martina Gavendová. Nárazový odběr pitné vody také může způsobit pokles tlaku v potrubí, voda pak teče jen takzvaně čúrkem.

Napouštět pomalu

Aby vodárny těmto problémům předešly, nabízejí lidem novou službu. Takzvané asistované řízené napouštění bazénu zaměstnanci vodáren, a to z nejbližšího hydrantu.

„Důvodů pro využití této služby je hned několik. Odběratel má garantováno napuštění bazénu rychle a kvalitní pitnou vodou a neovlivní negativně provoz vodovodní sítě,“ podotkla Gavendová.

Jde o službu zdarma, lidé zaplatí jen cenu vodného a stočného. Limitující pro využití služby je ale přítomnost vhodného hydrantu.

Vodárny poradí

Pokud si lidé chtějí naplnit bazén sami, vodárny jim doporučují, aby je napouštěli velmi pomalu a mimo odběrovou špičku. Ideálně ve všední den dopoledne. „Odběrovými špičkami se totiž zpravidla rozumí odpolední a podvečerní hodiny přes pracovní dny, ale i víkendy,“ konstatovala Gavendová.

A dodala, že napouštění bazénů je proto dobré předem konzultovat s pracovníky centrálního dispečinku společnosti Ostravské vodárny a kanalizace, a to na telefonním čísle 597 475 711 nebo bezplatné lince 800 202 700.

Naplnění bazénu vodou přijde na stovky korun, ale i několik tisíc. Ne všem lidem se ale chce za vodu zaplatit. V letním období proto stoupají i černé odběry. Lidé vodu berou právě například z veřejných hydrantů. Nebo různým způsobem neoprávněně manipulují s vodoměry. „Je třeba si ale uvědomit, že pitná voda je zboží jako cokoliv jiného a její černý odběr mimo odběrové místo je v podstatě krádeží,“ upozornila Gavendová.