V rámci zlepšování podmínek pro rodičky, mají nyní maminky možnost využívat kromě klasického porodního lůžka i kombinovaný porodní závěs Combitrac, který se skládá ze závěsného zařízení k zajištění stability rodičky, sedačky pro partnera, porodnické stoličky a dalšího příslušenství včetně míče, nahrazujícího stoličku v první době porodní.

Zařízení Combitrac umožňuje rodičce s partnerem zaujmout některou z více než deseti poloh během první doby porodní. Každý pár tak může nalézt polohu, která mu bude během porodu nejvíce vyhovovat. Vertikální poloha rodičky v závěsu působí příznivě na průběh porodu. Závěs je vhodný pro všechny doby porodní i pro porod samotný.

Ilustrační foto
Nemocnice podává pomocnou ruku kojícím maminkám

„Nespornou výhodou je vyšší opora, zapojení svalů horní části těla a zároveň uvolnění pánevního dna. Rodičky již tento závěs při porodech s nadšením plně využívají. Další novinkou je světlo s nastavitelným přirozeným barevným spektrem. Jde v podstatě o barvy duhy. Možnost změny barvy osvětlení přispívá ke zvýšení subjektivního prožitku, stejně tak, jako uklidnění novorozence,“ vysvětlil porodník Petr Nádvorník.

Pro komfortnější prožívání první doby porodní, během které je potřeba každé dvě hodiny natáčet kardiotokograf, pořídila porodnice přídatné zařízení kardiotokografu (telemetrii).

Turistická ubytovna v Bílé - Ilustrační foto.
Turistickou ubytovnu v Bílé čekají změny

Toto špičkové zařízení bezdrátovým spojením registruje srdeční akci plodu na dálku a umožňuje tak volný pohyb rodičky a libovolnou polohu během monitorování. Sondy jsou navíc voděodolné, lze tedy dobu natáčení trávit i ve sprše.

Porodní sály prošly nedávno i rekonstrukcí koupelen, jejíž výsledkem je zvětšení sprchovacích koutů. Nyní mohou maminky trávit libovolně dlouhou dobu ve sprše a v kombinaci s použitím balonů umístěných ve sprchovacím koutu, tak využívat nejpřirozenější metodu tlumení porodní bolesti - teplou vodu.

„Nastávající maminky, které od září navštěvují předporodní kurzy, se těší z nově zrekonstruované a vymalované tělocvičny, která je vybavena mezi jiným i novým a pohodlným kobercem, na němž se maminkám nejenom dobře cvičí, ale i velmi příjemně relaxuje,“ dodala vrchní sestra gynekologicko-porodního oddělení Regina Slowik.

Cyklostezka. Ilustrační foto
Cyklisté se dočkají další stezky