Někteří z účastníků dorazili na strojích, jejichž datum výroby jsou třicátá léta minulého století, nechyběly ani dobové kostýmy.

„Tato akce se váže ke Dni Země. Před čtrnácti dny jsme jej oslavili pracovně, když jsme uklízeli okolí Polárky, Frýdy, fauna park, nábřeží Ostravice a další,“ nastínil jeden z organizátorů vyjížďky Jaromír Polášek s tím, že důvod cyklistického výletu byl prostý.

„Jsme zde většinou majitelé i historických vozů či motorek, ovšem slavit Den Země projížďkou v autech se nám nezdálo to pravé,“ doplnil Polášek.

Oslavy Dne Země ve Frýdku-Místku.
Den Země ve Frýdku-Místku se nesl pod titulem vzduch

Kolona následně vyrazila – objela Zámecké náměstí, projela kolem starých budov Slezanů a nabrala směr Staré Město, Baška, Kunčičky, Hodoňovice, Bahno, a jízdu zakončila na místeckém náměstí Svobody. Kolona tak urazila nějakých šestnáct kilometrů.

Retro jízdu, přičemž se jednalo již o třetí ročník, vedli manželé Jiřina a Jaromír Poláškovi. Zatímco žena vyrazila na velocipédu Baťa Special (rok výroby 1939), muž šláp do pedálů kola Zbrojovky Brno Original Radial (rok výroby 1932).

Vlk zachycený fotopastí v Javorníkách v sezoně 2017/2018.
Do Beskyd se po letech vrátila vlčí smečka. Žije zde i desítka rysů a medvěd