Více než hodinová konzultace s pracovníky krajského úřadu jim měla poskytnout odpovědi na to, co je v souvislosti s dotovanou výměnou kotlů zajímá.

„Stačí se podívat ven žijeme v kraji se zhoršenou kvalitou ovzduší. A lokální topeniště v tom hrají obrovskou roli," shrnula třinecká starostka Věra Palkovská.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák poté prozradil, že prvotní myšlenka na výměnu lokálních topenišť vznikla před pěti lety v jedné ostravské hospodě u piva. „V roce 2012 byla první výzva," připomněl. Od té doby se sice podařilo vyměnit čtyři tisíce kotlů, nyní by však mělo tempo ještě zrychlit, a to díky penězům z Bruselu. „Byla to cesta dlouhá, ale podařilo se pro celou Českou republiku je v současnosti na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun, pro Moravskoslezský kraj je v této chvíli vyčleněna zhruba miliarda a půl. V rámci první výzvy, která v lednu začala, je to 490 milionů korun. A důležité je, že je možné dosáhnout až na 95 procent pořizovací ceny," dodal Miroslav Novák s tím, že na rozdíl od minulosti by měly odpadnout dlouhé fronty na úřadech. „Myslím, že tentokrát to poběží plynule," prohlásil. Jedno místo pro příjem žádostí bude i v Třinci.

Lidé se mimo jiné dozvěděli, jaké podmínky musí splňovat, aby dotaci ještě letos dostali. Proplácí se maximálně 150 tisíc korun.

Peníze nedojdou

Žádosti budou přijímány osobně nebo poštou od 1. února do 29. dubna. „Jak budou ty žádosti číslovány? Posledně, když jsem tam přišel, tak došly peníze a byla z toho fraška," pravil jeden z příchozích. Zaměstnanec krajského úřadu ho ujistil, že tato situace už nehrozí. „Nepředpokládám, že by došly peníze. Nebojím se toho," uvedl. Další dotazy se týkaly takzvaných mikroenergetických opatření. V tomto případě pomohou energetičtí specialisté.

Podle krajských úředníků lidé vše podstatné najdou na www.lokalni-topeniste.cz.

Tam je k dispozici i formulář žádosti o dotaci.

Ke kotlům funguje i speciální telefonní linka 595 622 355 a adresa kotliky@msk.cz.

„Nemůžete zůstat z naší strany bez odpovědi. To garantujeme," zaznělo ve čtvrtek v Třinci.