Společně přišli s řešením, díky kterému by pacienti nejen z Jablunkova, ale i okolních spádových obcí nemuseli za rentgenem dojíždět do Třince. Sanatorium nabídne své RTG pracoviště, které splňuje veškeré požadavky.

„Spolupráce s lékaři má fungovat na základě systému, přes který jsou digitální snímky zasílány. Elektronická varianta je nejekonomičtějším a nejefektivnějším řešením, díky němuž se vyhneme dlouhým čekacím dobám, které nastávají například během vkládání snímků na CD," objasnil ředitel Sanatoria Jablunkov Jan Zawada. Zároveň vedení společnosti předběžně vyjednalo spolupráci s pojišťovnami, ovšem mimo Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

„Tady je komplikací navázání smluvního vztahu, který provází spoustu formálních překážek. Vše bylo sděleno lékařům z Jablunkovska na schůzce konané koncem září, kdy se seznámili i se systémem. Nicméně od této doby se připojili pouze tři lékaři, jejichž pacienty jsme již zrentgenovali," doplnil Zawada.

MĚSTO CHCE NA KRAJI OPĚT NASTOLIT DISKUZI

To, že rentgen ve městě chybí, vyjadřují lidé z regionu také v petici, ve které se jako o nejlepší variantě hovoří o znovuoživení pracoviště ve stávající ambulanci. Toto finančně nákladné řešení by ovšem muselo být zastřešeno jakousi organizací a nutné by bylo také personální zajištění služby.

„Petiční iniciativu vítáme, pomáhá v jednáních, ve kterých hodláme nadále pokračovat i s novým vedením kraje. Tam také po ustavujícím zastupitelstvu poputuje dopis s tím, aby se v problému, který se dotýká celého Jablunkovska, opět nastolila diskuze," uvedl místostarosta Jablunkova Stanislav Jakus.

S DOPRAVOU POMŮŽE TAKÉ SENIOR TAXI

Město rovněž hodlá pacientům pomoci s dopravou do sanatoria, které je opodál od centra města a tedy i centra lékařské péče. S tímto by pomohla rozšířená služba Senior taxi, kterou město spolufinancuje.

„Pacienti by mohli využívat taxi se zvýhodněným jízdným. Postačilo by předložit řidiči žádanku a ten pak pacienta zaveze přímo k vyšetření. Ovšem tuto službu by mohli využívat jen občané Jablunkova," ilustroval návrh pomoci starosta Jiří Hamrozi, jenž je připraven jednat i se starosty okolních obcí, kteří by mohli svým dílem a svým občanům také takto vyjíst vstříc.