„Když jsem se vdala a odstěhovala se na Moravu, každý rok jsem malovala stejným stylem vařená vajíčka pro moji rodinu a až časem jsem přešla na vyfukování a malování ve větším množství,“ vysvětlila Viera Kvíčalová. 

Loňské Vítání ptačího zpěvu na Horečkách na pomezí Trojanovic a Frenštátu pod Radhoštěm.
VIDEO: Pojďte se projít Beskydským nebem, i bez návštěvníků vítali ptačí zpěv

Nejdříve malovala pro známé, kolegyně, potom se zájem zvýšil, tak začala jezdit na jarmarky, kde zároveň učila děti, ale také jejich rodiče a prarodiče malovat voskem.

„Vyfouknuté kraslice na úplném začátku vyvrtávám, poté je potřeba je dokonale vyčistit od zbytků nečistot uvnitř, takže je koupu v horké vodě s odmašťovacími a bělícími prostředky. Pak je lakuji, po uschnutí laku maluji voskem a potom znovu lakuji průhledným lakem, aby se voskový reliéf časem neslupoval a kraslice zůstala hezká na dlouhé roky,“ přiblížila techniku výzdoby.

Na vajíčka vařená, určená k jídlu, ale nelze použít laky. „Barvím je barvami k tomu určenými, anebo je velmi zajímavé použít přírodní barvení cibulovými slupkami, červenou řepou nebo kurkumou,“ doplnila Viera Kvíčalová. 

Okolí Pradědu a Ovčárny v neděli 5. dubna 2020 dopoledne.
PODÍVEJTE SE: Tak vypadal krásný nedělní den v liduprázdných Jeseníkách

Technika malování voskem není náročná a kdo má děti, najde doma i zbytky polámaných voskovek, pastelku, nebo tužku a obyčejný špendlík. Na rozpuštění voskovky je ideální keramická aromalampa.

„Špendlík napíchněte na konec tužky, nebo pastelky, zahřejte ho v roztopeném vosku a můžete malovat. Fantazii se meze nekladou, jednoduchými tečkami a čárkami můžete vykouzlit kytičky, lístečky i jiné motivy,“ vysvětlila jak mohou i začátečníci ozdobit svá vejce.

Když lidé mají aromalamp více, mohou si rozpustit více barev - voskovek a mohou malovat barevné ornamenty, klidně i na bílé, nebo přírodní hnědé vajíčka. 

Ilustrační foto
Kino Kosmos v Třinci se zapojilo do on-line promítání

„Používám laky ve spreji, protože je široká škála barev na výběr, dobře se s nimi pracuje a barva časem nebledne a kraslice zůstanou stejné dlouhé roky,“ dodala. Paní Viera obvykle na jaře připravuje kolem 200 vajíček. Odhadem nad jedním vajíčkem stráví asi 45 až 60 minut.

V dnešní době je spousta návodů a inspirací na internetu. „Mně se moc líbí technika škrábání, nebo quilingu. Tento je pro děti ideální, stačí papír a lepidlo. Barevné papíry se nastříhají, nebo nařežou ve skartovačce na dlouhé tenké proužky, ty se potom stáčejí do spirálek. Takto připravené části se lepí na vajíčka vedle sebe a můžou se dozdobit perličkami,“ přiblížila i tip na jednoduché zdobení vajíček pro děti.

Velmi hezká jsou také vajíčka, která se celá potřou lepidlem a vyválí se v máku, sezamu, nebo jiných drobných semínkách Nejmenší děti mohou použít pastelky, fixy a trošku fantazie. 

K TÉMATU

Jak se drží tradice

V Bašce se o dodržování tradičních Velikonoc stará skvělá parta Čendaspoláků z místní části Hodoňovic, která se snaží bavit a předávat tradice dalším generacím. Letos, ale i zde budou Velikonoce smutnější. „I já sama jsem upustila od malování kraslic asi v polovině obvyklého množství a vosk jsem vyměnila za šicí stroj. V této době jsme se všichni, kdo můžeme, raději pustili do šití roušek pro naše blízké i pro všechny potřebné. Jsem moc ráda, že máme u nás tolik šikovných lidí, kteří s radostí pomáhají,“ zakončila Viera Kvíčalová.

Hudební Club Pošta pomáhá potřebným institucím a občanům
Hudební Club Pošta pomáhá potřebným institucím a občanům