„Marek mi dal v pondělí cestou na Lysou na Ondrášek do ruky pětistovku, měl podle svých slov dobrý měsíc,“ popisuje Míša reakce na tyto na horách docela známé dobročinné aktivity. Těm se středoškolská učitelka a zástupkyně ředitelky gymnázia v Hrabůvce věnuje z vlastní vůle.

„Ve své rodině jsem nevyléčitelně nemocného, o jaké se Ondrášek stará, naštěstí neměla. Ale mezi známými ano,“ podotýká s tím, že mobilní hospic poznává na „Běhu pro Majkla“. Jiné charitativní akci pojmenované po mladém lékaři prohrávajícím svého času zápas s onkologickým onemocněním.

Lysá hora v létě. Ilustrační foto.
Průzkum v Beskydech: Čidla ukazují, že návštěvnost Lysé hory je doslova na hraně

První sbírku ve své režii dělá v rámci „Lysařské“ soutěže o nejvíce výšlapů do nadmořské výšky 1323 metrů za rok. „Zvládla jsem jich celkem 638,“ říká Míša. Partička stejných nadšenců ji přesvědčuje i k napsání knížky „Příručka lysohorských svišťů a svištic“. Výtěžek jde samozřejmě Ondrášku.

Pak jsou zde sportovní sukýnky se srdíčky šité pro mobilní hospic. „Evča, Peťka, Barča…“ uvádí Míša, komu je za poslední dobu (kus za čtyři stovky) prodává. Stává se totiž jakousi jejich distributorkou a zájem je takový, že minulý rok na Lysou horu šlape i s batůžkem plným uvedeného oblečení.

„Lidé, kterým pomáhá Odrášek strávit poslední chvíle života doma mezi blízkými, už na hory nevyjdou. My můžeme a snažíme se jim přispět na péči,“ vysvětluje Míša. Pochopení nachází i u Markéty s Robinem z turistické Bezručovy chaty – ti dávají do lokálu kasu pro příspěvky na mobilní hospic.

Archivní snímek areálu horského hotelu Čeladenka na Čeladné, léto 2015.
Nový šéf hotelu v Beskydech: Zkušenosti z wellness a Jeseníků využijeme i tady

Míša osobně nyní chodí či běhá na Lysou horu v průměru dvakrát týdně… a málokdy nepotká někoho, kdo v její výzvě pro Ondrášek opakovaně nepřispívá. „Jsem v tom profláknutá, lidé se zapojují a ptají, zda bude další sbírka a kdy,“ říká. A upozorňuje, že ji vyhlásí i letos: Jako obvykle v prosinci!

Cílem je jak prostřednictvím „Lysařů“, tak široké veřejnosti, získat v rámci dárcovské výzvy na www.darujme.cz prostředky k zajištění péče o jednoho klienta Odrášku. „Činí to v průměru dvaašedesát tisíc korun. Ve skutečnosti se vždy vybralo více, doufám, že tomu tak bude nadále,“ dodává Míša.