„Sweetsen fest se chce stát platformou, kde se budou střetávat pohledy odborné i laické veřejnosti, města i soukromých investorů. Neutrální půda všeobecně respektované akce dává všem záruku, že se můžeme dostat do skutečně plodné diskuse,“ řekl k projektu ředitel a zakladatel festivalu Petr Korč.

Výstava podobného typu se ve městě zatím nekonala. Na čtyřiceti velkoplošných panelech, za nimiž stojí architekt města a kurátor výstavy Ondřej Zdvomka, budou prezentovány projekty města i soukromých investorů, které by mohly v budoucnu ovlivnit tvář města.

„K vidění bude například návrh bulváru vedoucího od Těšínské ulice k vlakovému nádraží, ale také vznikající Centrum aktivních seniorů v Místku, volnočasový areál na Rivieře a další projekty,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Projektem, který mezi odbornou i laickou veřejností vyvolává největší zájem, je studie dostavby nové scény Národního domu, kterou přijede osobně představit její autorka, držitelka Řádu britského impéria, Eva Jiřičná. Frýdek-Místek dlouhodobě postrádá adekvátní multifunkční sál i divadelní scénu.

„Frýdek-Místek má jedinečnou šanci realizovat moderní stavbu z rukou světoznámé architektky Evy Jiřičné. Na prezentaci, kterou povede samotná autorka, se lidé budou moci sami přesvědčit, že se jedná o velmi zdařilý návrh nového kulturního sálu. Pokud se podaří dílo realizovat, město získá reprezentativní prostory špičkové architektonické úrovně,“ řekl Jiří Kajzar, náměstek primátora.

Výstava bude přístupná veřejnosti až do konce festivalu, tedy do neděle 24. června, vždy od 14 do 17 hodin. Ve čtvrtek od 17 hodin přiblíží projekty i architekt města Ondřej Zdvomka a zástupci architektonických studií.

Hasiči ulovili v Paskově klokana Hopíka na útěku.
Hasiči ulovili v Paskově klokana Hopíka na útěku
Aquapark Olešná - ilustrační foto.
Koupaliště vyhlíží dobrou sezonu