„Právě v těchto dnech až do konce května probíhá jeho oplocení. Tímto se zamezí vstupu vandalům a ničení náhrobků, k čemuž pravidelně docházelo," informoval včera Marcel Sikora, frýdecko-místecký zastupitel a člen komise pro obnovu památek.

Zastupitelé na svém posledním jednání na opravy uvolnili z rozpočtu 130 tisíc korun. „Neinvestiční dotace ve výši 50 tisíc korun je určena výhradně na částečnou úhradu nákladů spojených s opravou a údržbou hřbitova, včetně pořízení materiálu k úpravě terénu a nezbytným opravám náhrobků a kaple," uvedla dříve mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Zbytek částky podle ní poputuje na vybudování nového oplocení v místě jeho poškození, ale také na úpravu zeleně kolem plotu a na výrobu a instalaci varovných cedulí na plot a zdi.

Podle primátora města Michala Pobuckého se vedení města na úpravách dohodlo s Židovskou obcí v Ostravě, která hřbitov vlastní. „Jedná se o významnou kulturní památku na území města. Naším cílem je, aby byla důstojným pietním místem přístupným veřejnosti, s jehož historií by se mohly seznámit i budoucí generace," uvedl Michal Pobucký.