„Stav je takový, že jablek se urodilo hodně, pálí se zejména kalvados. Švestky jsou slabé, na ně je ale brzy. Ovšem oproti minulému roku je všeho více, alespoň tady lokálně," popsal majitel Pěstitelské pálenice Vendryně Pavel Klepacz. Podobně ovocnou sezonu hodnotí také Dalibor Štefek z Pěstitelské pálenice ve Frýdku-Místku. „Vypadá to, že jablek je letos dost, hrušky už hodně dlouho nejsou," řekl Štefek s tím, že pořád přijímá přihlášky na pálení, takže sezona není u konce.

V Brušperku mají navzdory suchu podle předsedkyně tamních zahrádkářů Ivany Gromotovičové švestek hodně. „Jablka jsou, ale malá. Švestek je hodně, ale to jen v Brušperku. Když to vezmeme celostátně, úroda bude kvůli suchu horší," popsala předsedkyně brušperských zahrádkářů.

Přestože na množství jablek si lidé zřejmě nemohou stěžovat, dlouhé sucho se na nich také podepsalo. Podle předsedkyně vendryňských zahrádkářů Boženy Nožkové jsou plody malé a červivé. Všímá si také úbytku hrušek v posledních letech jsou napadány hrušňovou rzí. „Ta u nás hrozně řádí. Je to čím dál více, protože lidé si do zahrádek dávají jehličnany a túje, ze kterých hrušky tu rez dostávají," vysvětlila předsedkyně zahrádkářů z Vendryně.

Potvrdila to i šéfka brušperských zahrádkářů. „S hruškami je to úplně špatné. Možná, že to souvisí s rzí a tújemi, které každý sadí," uvedla Ivana Gromotovičová, která je také projektantkou rodinných domů.

Díky tomu si také všímá trendu, který se objevuje v posledních pěti letech. „Vím, že noví stavebníci chtějí beton a trávu, nic víc. Stromů určitě ubývá, lidé si pálenku raději koupí," popsala Ivana Gromotovičová s tím, že se to týká také starousedlíků, kteří si plodiny raději kupují v supermarketu. Ty jsou ale chemicky ošetřené a nemají podle předsedkyně brušperských zahrádkářů chuť jako plodiny domácí. „Když zakládáte zahradu, je dobré vybrat stanoviště, kde ten strom nebude živořit, a vhodně vybrat odrůdu, aby byla trošku rezistentní. Strom pak roste a není ho třeba stříkat," naznačila Gromotovičová. Trend, že lidé vysazují spíše okrasné dřeviny než ty, které plodí, zaznamenal také Pavel Klepacz.