Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, mnohem známější jako protikuřácký zákon, je v platnosti od 31. května. V praxi to znamená, že už déle než měsíc se nesmí kouřit v restauracích, hospodách, barech i klubech. Česko je tak 23. zemí Evropy, která zákon přijala.

Zákon dopadl například na frýdecký klub Pavlač. „Za dobu, co Pavlač provozuji, máme nejnižší tržbu. Nevím, jak tento problém řešit,“ stěžuje si provozní baru z domu Pod Svícnem.

„Možná se s takovou dopracujeme k pobytu na úřadu práce,“ pokračuje. Úbytek zákazníků pocítili také v restauraci Ondráš. „Někteří hosté, kteří byli zvyklí si po obědě zakouřit, nechodí tak často. Zejména ve dny, kdy počasí nedovoluje sezení na zahrádce,“ vysvětluje majitel firmy Libor Vrubel.

„Domníváme se, že v zimních měsících bude úbytek kuřáckých hostů ve všech restauračních zařízeních velmi výrazný,“ popisuje situaci Vrubel. Značná část oblíbených restaurací ve městě je ale většinou nekuřácká od jejich založení.

„Zákon se nás moc netýkal, rozhodli jsme si sami, že restaurace Jiný Svět bude plně nekuřácká již v roce 2015,“ vysvětluje jednatelka Kateřina Krawczynská. „Zpočátku jsme měli trochu obavy, ale po tomto rozhodnutí nám hostů přibylo,“ objasňuje. Restaurace Jiný svět je přitom uvedena jako první ze čtyřiačtyřiceti restaurací ve Frýdku-Místku na cestovatelském webu TripAdvisor. „Na druhou stranu je třeba brát v úvahu, že nejsme pivnice, ale restaurace,“ myslí si Krawczynská.

Ella Křížková, Kozlovice, nar. 3. 7., 48 cm, 2,9 kg.  Nemocnice ve Frýdku-Místku.
Právě jsme se narodili, podívejte se na fotogalerii miminek

Nekuřácké jsou i asijská restaurace Benu nebo Krčma Středověk. „Také naše zahrádka je nekuřácká. Restaurace, které servírují jídlo, by neměly nechat kuřáky kazit prostředí dýmem. Na druhou stranu malé hospůdky na vesnicích, které pouze točí pivo a rozlévají alkohol, ty si měly rozhodnout o kouření samy,“ myslí si provozovatel Středověku Jiří Choleva.

Ve městě vlivem zákona neubývá kuřáků zatímco jiné odvykací poradny hlásí nárůst pacientů, v Centru pro léčbu závislosti na tabáku ve frýdecko-místecké nemocnici tomu tak není. „Ačkoliv některé poradny uvádějí, že jim vzrostl počet pacientů, u nás nic takového nepozorujeme,“ sdělila zdravotní sestra Vladimíra Pašková.

Zákon mimo jiné nařizuje zákaz kouření v čekárnách a na zastávkách veřejné dopravy, ve zdravotnických zařízeních, ve školách, ale i v prostorech dětských hřišť a sportovišť určených pro osoby mladší 18 let. Lidé si nezapálí ani v kinech, divadlech, uzavřených sportovních halách a výstavních a koncertních síních. Zákaz platí také v zoologických zahradách mimo vyznačené prostory.
 

MICHAELA LEBEDÍKOVÁ

Staroměstský jez na Ostravici ve Frýdku-Místku.
Na Staroměstském jezu se pilně pracuje