Nejen o silvestrovské noci zní v obcích a městech hlučné ohňostroje a petardy. Část obyvatel se s tím nemůže smířit. Některé radnice proto přijímají nové vyhlášky, které zakazují používání pyrotechniky.

Lidé v Kunčicích pod Ondřejníkem dokonce sepsali petici, kterou před měsícem doručili na obecní úřad. Žádají, aby zastupitelstvo obce přistoupilo k regulaci, případně zákazu užívání zábavní pyrotechniky, provádění pyrotechnických efektů a odpalování ohňostrojů. Petice je důsledkem odpalování ohňostrojů údajně nepřiměřené razance v některých lokalitách obce.

„K úplnému zákazu používání zábavní pyrotechniky by se mělo přistoupit - bez jakékoliv možnosti výjimek, snad kromě silvestrovských oslav - především v té části obce, která se nachází na chráněném území CHKO Beskydy,“ píše se v petici.

Protestující to zdůvodňují tím, že třetí zóna CHKO Beskydy je v poslední době silně zasažena hlukem z pravidelně konaných ohňostrojů a petard. Nachází se navíc v bezprostřední blízkosti druhé zóny, které už náleží poměrně vysoký stupeň ochrany.

Peticí se zabývali obecní zastupitelé na svém posledním jednání na konci září. Přijali usnesení, že pověřují radu obce přípravou obecně závazné vyhlášky obce o regulaci užívání ohňostrojů a zábavní pyrotechniky v obci, a to do příštího zasedání zastupitelstva. „To znamená, že bude připraven návrh vyhlášky, který bude projednán na příštím zasedání zastupitelstva obce v řádném termínu. Samozřejmě ani na tuto problematiku není mezi občany jednotný názor,“ podotkl starosta Kunčic pod Ondřejníkem Tomáš Hrubiš.

Ochránci přírody by regulaci používání pyrotechniky uvítali. „Nápad považuji za dobrý, určité omezení je nesporně nutné,“ podotkl František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Beskydy. Návštěvníci hor se podle něj občas na správce chráněné krajinné oblasti obrátí se stížností. Většinou šlo o větší rekreační střediska, kde se v rámci nejrůznějších oslav odpalovaly ohňostroje. Podle Františka Jaskuly nemají správy CHKO žádnou zákonnou možnost to řešit.

„Je to nově vyřešené v národních parcích jako zakázaná činnost, kde k tomu potřebují souhlas. Nám do toho nepřísluší vstupovat, jedinou možností jsou obecní vyhlášky,“ doplnil ředitel regionálního pracoviště Správy CHKO Beskydy.

Podle ministerstva vnitra jsou obce oprávněny prostřednictvím vyhlášky přistoupit k regulaci používání pyrotechnických předmětů na svém území. „Takový zákaz lze stanovit nejen ve vztahu k veřejným prostranstvím, ale i jiným prostorům, vyžaduje-li to zajištění místních záležitostí veřejného pořádku například s ohledem na potřebu ochrany před hlukem,“ stojí v metodickém doporučení.

Podle Františka Jaskuly je důležité, že se vůbec o problému začne diskutovat. Lidé si tak aspoň uvědomí, že není normální zbytečně v horách rušit okolí. „Dneska je příroda v horách namáhaná ze všech stran. Máme vybavení, abychom se dostali tam, kde to před patnácti nebo dvaceti lety vůbec nešlo. Na horách se sportuje i v noci, což taky nebývalo,“ řekl s tím, že také narostl hluk z automobilové dopravy nebo z různých koncertů. „Klid, který by v horách měl být, se ztrácí.“

Regulace hlasitých ohňostrojů a petard už není ojedinělým nástrojem. Problematické však může být vymáhání vyhlášky. Například zastupitelé ve Vendryni zakázali vyhláškou používání zábavní pyrotechniky na území obce na svém zářijovém jednání. Zákaz neplatí pro silvestrovský večer a noc, radní také můžou udělit výjimku po dobu mimo nočního klidu. Žadatel však musí požádat úřad aspoň třicet dní před plánovanou akcí a navíc splnit několik podmínek.

Výstavba obchvatu v třineckých Neborech v úterý 25. dubna 2017.
Zprovoznění obchvatu se blíží, jeho otevření nabídne bohatý program