Informoval o tom její výkonný tajemník Petr Kolčárek.

Novým předsedou představenstva rady je David Sventek, což podle jeho kolegů dává příslib pro úspěšné získávání dotací na projekty.

David Sventek naznačil, že právě v těchto dnech se naplno rozbíhá čerpání nových programů, což je „výtečná příležitost nabrat nový dech" a připravovat projekty, které do měst a obcí na Českotěšínsku, Třinecku a Jablunkovsku přinesou peníze. „Regionální rada již v minulosti úspěšně iniciovala mnoho projektů zejména v cestovním ruchu. Nyní se budeme orientovat také na projekty v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, dopravy nebo aktivně podporovat místní podnikatele," uvedl David Sventek, který je také radním v Jablunkově. Rada chystá například pomoc při přípravě žádostí o dotace, aktuálně zpracovává i generel cyklistické dopravy v regionu, který bude v červnu.

Regionální rada sdružuje obce, firmy a neziskové organizace z Českotěšínska, Třinecka a Jablunkovska. Místopředsedy rady jsou nově starostka Třince Věra Palkovská a dřívější předseda rady, starosta Českého Těšína Vít Slováček. „Jedním z našich velkých společných témat je doprava a životní prostředí. Silnice a ovzduší neznají hranice, spojují nás a máme je společné. Jednou z prvních iniciativ je den elektromobility, který bude v Třinci 15. června. Zlepšovat dopravu v regionu a snižovat zátěž na životní prostředí je náš dlouhodobý cíl, chystáme hned několik projektů," potvrdila Věra Palkovská. Mikroregion chce také více těžit ze své výhodné pozice na hranicích s Polskem a Slovenskem. Další příležitosti rada vidí také v sociální ekonomice nebo v pokrytí vysokorychlostním internetem. „Chystané projekty jsou dobře uskutečnitelné. Pro každé z témat jsme proto vytvořili expertní tým a budeme se snažit využít znalosti zkušených a šikovných lidí," dodal David Sventek s tím, že expertní týmy vznikly pro šest věcných témat.