"Tým 2. ročníku participativního projektu ZAPOJ F-M vyhodnotil návrhy získané na plánovacím dni a následně z online dotazníků. Nyní je na řadě příprava architektonického návrhu," podtvrdila mluvčí města Jana Musálková Jeckelová.

Nároží ulic V. Závady a tř. TGM ve Frýdku se dostalo nebývalé pozornosti. Rušno na vítězném místě bylo během plánovacího dne, během kterého kolemjdoucí sdělovali své nápady na proměnu místa. Nejčastěji zazníval požadavek na zasazení zeleně a zkultivování prostoru obecně. 2. ročník participativního projektu ZAPOJ F-M, ve kterém spolurozhodují občané o úpravě vybrané lokality, se tak posunul do další fáze.

Přehrada Baška je oblíbeným letním místem.
Oprava přehrady se odkládá na léto. Baška i tak čeká rekreanty

„Zaznamenali jsme velký zájem ze strany občanů, kteří s námi na plánovacím dni vymýšleli, jak místo zvelebit. Nejčastěji si přáli doplnit zeleň, často zaznívala například obnova původní vrby. Dále proměnit nároží na místo k odpočinku a prostor zbavit betonových ploch a různých pozůstatků, zkrátka ho celkově zestetizovat,“ uvedl člen participativního týmu, architekt Tomáš Čech, který v rámci projektu ZAPOJ F-M připravuje a zastřešuje zapojení občanů a spolupráci s nimi. 

Novinkou oproti 1. ročníku, kdy si lidé vybrali proměnu Zátiší, bylo zapojení školáků a studentů. „Děti do projektu vnesly oživení a spoustu zajímavých nápadů. Přímo na místo dorazily třídy ze Střední školy řemesel Frýdek-Místek a ScioŠkoly Frýdek Místek a děti graficky znázorňovaly své představy. Zapojila se také Základní umělecká škola, která dodala „leporelo námětů“. Jedna ze studentek se dokonce na základě svého zájmu zúčastnila další schůzky participativního týmu na magistrátu, stala se tak členkou týmu a bude spolupracovat na dalších krocích,“ uvedla hlavní architektka města Lucie Šidlová.

Jedna z třineckých poboček České pošty, která bude zrušena, sídlí na adrese Sosnová 411, Dolní Líštná.
Frýdek-Místek a Třinec: města vyjednala u pošty ústupky, změny a snad i novinky

Po plánovacím dni tým spustil ještě elektronické dotazníky, do kterých mohli přispět ti, kteří se osobně nedostavili. Došlo také k jednání s vlastníkem sousedního domu a dalším krokem je oslovení architekta, který připraví konkrétní návrh. Na proměnu lokality město vyčlenilo milion korun.