Podle radnice je zřejmé, že mezi většími městy Moravskoslezského kraje je třinecká „zasedačka" se svými nedostatky už naprosto ojedinělá.

„Odkládat rekonstrukci zasedací místnosti už dál nelze. Město Třinec má na rozdíl od jiných měst pouze jeden prostor, který slouží jak pro pracovní setkání, tak pro významné reprezentativní události," uvedla třinecká starostka Věra Palkovská.

Dodala, že v zasedací místnosti se konají zasedání zastupitelstva, jednání rady, školení, kontrolní dny, porady, setkání s občany, výrobní výbory, ale uskutečňují se zde i významné události, jako byla například návštěva prezidenta, přijetí dalších významných osobností nebo jednání krajské rady.

„O modernizaci zasedací místnosti uvažujeme už řadu let a pořád jsme to odkládali, ale nyní už věci dospěly do stavu, kdy je oprava nevyhnutelná," vysvětlila starostka Věra Palkovská.

Na hranici životnosti je technologické zázemí místnosti, tedy hlasovací zařízení, klimatizace a ozvučení. Do budoucna tak hrozí častější poruchy či výpadky.

Kromě technologického vybavení už zasedací místnost nevyhovuje ani prostorově. Hosté, kteří se zúčastňují zasedání zastupitelstev, musí mnohdy sedět na chodbě a dění uvnitř mají zprostředkováno pouze skrze otevřené dveře a reproduktory. Rekonstrukce počítá se zvětšením původních prostor, takže by měla také tato nepříjemnost odpadnout. Náklady na plánovanou modernizaci by se měly pohybovat zhruba mezi 5 a 6 miliony korun. „Tuto investiční akci nelze provést o mnoho levněji, protože větší část zakázky budou tvořit dodávky jako konferenční systém, klimatizace, ozvučovací systém, vybavení nábytkem a podobně," dodal vedoucí odboru investic městského úřadu Daniel Fojcik.

S rekonstrukcí by se mohlo začít na jaře příštího roku. Třinečtí zastupitelé se napřesrok sejdou 23. února, pak 19. dubna a také 14. června. Vzhledem k rekonstrukci minimálně jedno zasedání absolvují v jiných prostorách.