Do zastaralého objektu mimo jiné zatéká, takže ve zbrojnici kvůli vlhkosti vzniká plíseň. Podle samotných hasičů by se v tomto případě rekonstrukce už nevyplatila. „Z toho důvodu by bylo mnohem lepší a levnější variantou, kdyby se postavila úplně nová hasičárna. Moc bychom si přáli, pokud by se v obecním rozpočtu na její stavbu našly finanční prostředky. Doufám, že se v nejnižších letech dočkáme. Dokážete si určitě představit, že není nic příjemného, když máme obleky a boty, bez kterých se u výjezdů k různým zásahům neobejdeme, v tak vlhkém prostředí," posteskl si Deníku velitel Sboru dobrovolných hasičů Vendryně Roman Bartoš, který zároveň velí i třináctičlenné zásahové jednotce.

„Jejím zřizovatelem je obec. V letošním roce jsme na provoz od obecního úřadu dostali 250 tisíc korun, takže rozhodně nemůžeme říct, že by nás nepodporoval. Na spolupráci s obcí si nemůžeme opravdu stěžovat. Proto si myslím, že se na potřebě nové hasičárny nakonec domluvíme," doufal velitel Roman Bartoš.

Starosta Vendryně Bohuslav Raszka k tomu dodal, že už na toto téma měli několik společných schůzek. „Všechno je na dobré cestě. Do konce tohoto roku by se mohl vyřešit problém s okolními pozemky. Poté by se zbourala stará hasičárna, na jejímž místě by se postavila nová, v níž by se našly prostory i pro místní zahrádkáře. Podle mého odhadu by náklady mohly dosáhnout dvaceti milionů korun. Máme v plánu zažádat o dotaci, která by pokryla až pětasedmdesát procent. Do dvou let by se dílo mohlo dokončit," naznačil starosta Bohuslav Raszka.

Modernějšího vzhledu hasičárny se dočkají i v Palkovicích. „S její rekonstrukcí jsme začali před dvěma týdny. Práce musí být kvůli poskytnuté dotaci dokončeny ještě do konce letošního roku," řekl místostarosta Palkovic David Kula. „Nad opravenou garáží vznikne zázemí pro hasiče s klubovnou. Sbor se může těšit i na třetí garáž pro hasičské vozidlo. Navíc v podkroví vybudujeme další místnosti pro klubovou a zájmovou činnost," dodal David Kula s tím, že se postupuje podle návrhu renomovaného architekta.