Čerstvé houby nalezené v Beskydech již v letošní sezoně někteří ochutnali. Což nám potvrdila jedna čtenářka, která v okolí Morávky našla hned několik praváků.

„Jednotlivě se už objevují i hřibovité houby, hlavně hřib kovář. O růstu hřibů smrkových nemám žádné informace, normálně rostou až později, ale letošní jaro je asi mimořádné, takže by se mohl nějaký objevit,“ prozradil Deníku Jiří Lederer z Muzea Beskyd, který má „pod palcem“ mykologickou poradnu.

Podle něj rostou ale i jiné houby – jedlé i nejedlé. Z výborných jedlých jsou to čirůvka májovka, závojenka podtrnka, smrže, choroš šupinatý a sírovec žlutooranžový. „V jiných letech se touto dobou nacházejí třeba i kozáky – ale zatím jsem žádné neviděl,“ doplnil Lederer s tím, že všechny druhy se letos vlivem sucha nacházejí vcelku zřídka. V jiných letech to bývá podle mykologa v polovině května lepší – přináší se i plné košíky.

Výstavba - ilustrační snímek.
O podhorské obce je zájem, vábí také developery

Růst hub lze očekávat hlavně ve stinných údolích, okolo potoků a mokřadů a nebo náhodně i jinde, kde se udržela vyšší vlhkost půdy, i když to třeba na povrchu není poznat. Houby také růstem reagují na lokální bouřkové srážky a silnou rosu.

„Je to vcelku pravidlem, že se ojediněle plodnice hub mohou nalézt i za sucha. Jen dlouhodobé sucho růst plodnic (měkkých druhů) téměř zastaví. Mnohým dřevožijným houbám ale ani to v růstu nebrání,“ uzavřel Lederer.

Příznivci houbaření mohou i v letošním roce využít nabídky Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku, které i letos otevírá mykologickou poradnu, a to 28. května. Otevřena bude do konce listopadu každé pondělí od od 9 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin v Langově domě. Příchozím odborně poradí právě Jiří Lederer.

Houbaři ve Starých Hamrech, snímek z 28. září 2017.
Houby v Beskydech? Tolik jich bylo naposledy před 20 lety
Mykolog Jiří Lederer.
Mykolog Jiří Lederer: V Beskydech je vždy období, kdy houby hojně rostou
Jidášovo ucho
Počasí přeje zimním houbám, hlívy a ucha Jidášova je plno

V přiložené fotogalerii si můžete připomenout houbařské úlovky našich čtenářů z loňského roku: