A mezi zájemci by mohlo být i město. O nabytí budovy ve frýdecké ulici Na Poříčí před časem mluvili frýdecko-místečtí zastupitelé s tím, že by tam časem mohlo vzniknout sídlo magistrátu nebo sociální byty. Vznikla i pracovní skupina, která čekala na vyjasnění vlastnických vztahů, bez toho by podle magistrátu bylo zbytečné cokoli navrhovat. Vlastnické vztahy už ale byly vyřešeny, pracovní skupina se seššla ve středu. „Její členové následně zvolí termín prohlídky celé nemovitosti, vyhodnotí plusy a minusy a následně zastupitelům doporučí, nebo taky nedoporučí hotel koupit. Zastupitelé zasednou 21. května,“ řekla redakci mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Josef Lanc, který řadu let vlastnil hotel Centrum, o budovu přišel v roce 2015 rozhodnutím soudu. Přestože do hotelu investoval prý desítky milionů korun, nezbývalo mu nyní nic jiného než rozprodávat vybavení. Příběh od privatizace budovy do letošního rozhodnutí soudu připomíná „byrokratický labyrint“ a zapadá do „divokých“ devadesátých let. Od státního podniku Beskydské hotely a restaurace koupil v roce 1991 hotel Alexandr Bogdan, který se prokázal zfalšovaným přislíbením úvěru ve výši 90 milionů. Vydražitel peníze pak kompletně nikdy nezaplatil a místo toho se spustila lavina spletitých machinací.

Soud zakázal hotel prodat a poslal ho do konkurzu. Získala jej společnost Josefa Lance, jenže soud prohlásil kupní smlouvu za neplatnou. Hotel tak znovu připadl Alexandrovi Bogdanovi, který je uveden jako vlastník v katastru nemovitostí, ten ale v roce 2010 zemřel. Dědicové Bogdana se kvůli jeho dluhům dědictví zřekli. Budova tak putuje do elektronické dražby, která se má konat 22. června. Znalec ocenil hodnotu jedenáctipatrové budovy u frýdeckého autobusového nádraží na více než 29 milionů korun, což je také hodnota nejnižšího podání při dražbě.

Úbytek vody trápí také Žermanickou přehradu, během týdne tam hladina poklesla o pětadvacet centimetrů.
Rekordní sucho způsobuje rychlý úbytek vody v řekách i přehradách