„Nám by stačilo, kdyby každá zima měla normální průběh. Jestli je to nakonec 110 nebo 95 dnů provozu, není až tak podstatné,“ naznačil. Na rozdíl od polského vědce tak Alois Martynek zpomalení toku Golfského proudu příliš neřeší, byť odvážné tvrzení nepovažuje za úplně scestné.

I běžné meteorologické zprávy, které se týkají nejbližších týdnů či měsíců, jsou podle něj přesné tak na padesát šedesát procent. „Samozřejmě probírám různé zprávy, internet, ale seriózní meteorologická předpověď neexistuje. Řekl bych, že jsou to všechno jen statistické odhady,“ pravil.

Buď jak buď, v Mostech se řídí nepsaným pravidlem, že jít do rizika v první polovině listopadu není rozumné. Zkušenosti říkají, že zasněžování v tomto období jednoduše nemá cenu. Lépe řečeno, cena takového rozhodnutí se dá vyčíslit na zhruba 150 tisíc korun. „Kdyby přišly sedmistupňové mrazy řekněme 5. listopadu, tak bych o tom neuvažoval. Když to bude patnáctého, tak už takhle uvažovat budu,“ říká k zasněžování Martynek s tím, že loni byl příchod zimy skoro ideální – dlouho bylo teplo, ale někdy v polovině prosince začalo okamžitě silně mrznout, a tak měl areál v podstatě vyhráno.

Zda sněží, nebylo až tak rozhodující. „Technologicky jsme samozřejmě vybaveni tak, že si sníh sami vyrobíme a udržíme. I když se stane, že přijdou dny, kdy se oteplí, přece jen nějaký základ, podklad už tam je,“ připomněl Alois Martynek. Podle něj loni v mrazech zasněžování první ze tří sjezdovek trvalo přesně 34 hodin, ale i za méně příznivých podmínek to lze zvládnout za dva až tři dny. Při zasněžování nezáleží jen na teplotě vzduchu, ale důležitými ukazateli jsou vlhkost vzduchu a teplota vody, z níž se umělý sníh vyrábí.

„Čím nižší vlhkost, tím lépe. Obvykle je u nás 90 procent a víc, i při solidní vlhkosti, řekněme kolem 85 procent, je to boj. Nejhorší je vždycky ten začátek. Někdo přijde a říká: Máte minus čtyři, proč nefoukáte? Není to tak jednoduché, je to alchymie,“ vysvětloval už v minulosti Martynek.

Ideální podmínky jsou podle něj v Itálii, kde je vlhkost vzduchu 30 až 40 procent, a zasněžování je tam prý „daleko větší hračka“. Jisté je jen to, že i ve ski areálu v Mostech se začátek sezony přiblížil. „Ve druhé polovině listopadu ta šance už je,“ zopakoval Martynek.