Zdroj: Deník/Lukáš Morys

Nejen ve Frýdku-Místku, ale i v Třinci, Dobraticích, Lhotce a na další více než pětistovce míst po celé republice i v zahraničí se ve středu večer doslova zastavil čas. Desetitisíce lidí zpívaly ve stejný okamžik a v určeném pořadí šest vybraných koled.

Nejvíce návštěvníků, přibližně tisíc, dorazilo v regionu na náměstí Svobody v Místku. Zpívali tam členové Vokálně-instrumentálního tělesa Gymnázia Petra Bezruče s doprovodem v čele s frýdlantským muzikantem Pavlem Býmou.

Když na místeckém náměstí zazněla poslední z předem zvolených koled, koncert nadále pokračoval. Pavel Býma se sborem zazpívali další vánoční písně. Na závěr si lidé vyžádali ještě jednou koledu Vánoce, Vánoce přicházejí.

Koledy rozezněly také třinecké náměstí Svobody, kde vystoupil zdejší populární Štývarův dětský sbor DDM Třinec. „Přišli jsme hlavně kvůli dětem. Je zima, ale stojí to za to," poznamenal čtyřiatřicetiletý Milan Szotkowski, který před Trisií strávil příjemnou půlhodinku. „Líbí se mi tu. Jsem tady poprvé, jen poslouchám. Zpívají moc krásně," uvedla padesátnice Eliška Szwarcová na adresu Štývarova dětského sboru.

Mezi vystupujícími byla i devítiletá Ivana Kluzová. To, že v době koncertu mrzlo, nijak neřešila. „Mně není zima – mamka počítala s tím, že bude pod nulou," smála se s tím, že z koled, které si sbor nacvičil, je těžké vybrat tu vůbec nejoblíbenější. „Všechny jsou pěkné," poznamenala.

„Počasí si nevybíráme. Jsme zvyklí zpívat v každém počasí," zdůraznila i sbormistryně Alena Kostková. „Je to pěkná akce. Já jsem se do toho snažila vtáhnout i rodiče," uzavřela.

Vánoční písně se zpívaly i na vesnicích. Stejně jako loni třeba v Dobraticích před základní školou, kde se představili místní školáci. V Lhotce zazněly koledy před obecním úřadem, lidem zazpíval folklorní soubor Pilky a schola Rosnička.

Akce, kterou regionální Deník letos pořádal s podporou Českého rozhlasu, se uskuteční i v příštím roce. Zpívat koledy budeme 9. prosince od 18 hodin.